Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Redīsi

Kraukšķīgi, gardi, vitamīniem bagāti sakņaugi.

Tiem ir koši sarkana miza un balts mīkstums, ir arī šķirnes ar baltu, dzeltenu vai pat violetu mizu. Saknes forma mēdz būt gan apaļa, gan garena. garšas intensitāte atšķiras - to ietekmē ne tikai šķirnes specifika, bet arī augšanas apstākļi. Ja ir pārāk sauss un karsts, tad saknes mēdz būt koksnainas vai izkurtējušas, bez sulīguma un redīsiem raksturīgā asumiņa.

Tos var audzēt visu gadu, bet visvairāk ir tieši pavasara sezonai piemēroto jeb agro šķirņu.

Redīsos ir daudz šķiedrvielu, pektīna, tie satur arī B grupas vitamīnus, C vitamīnu - 100 g redīsu satur 40% no cilvēkam vajadzīgās C vitamīna dienas devas, karotīnu, kā arī minerālvielas - fosforu, kalciju, magniju, nātriju un dzelzi.

Redīsos ir maz kaloriju - 16 kcal uz 100 g, tie veicina gremošanu. Redīzu mizā esošajam sarkanajam pigmentam antociamīnam piemīt pretiekaisuma iedarbība, kā arī sirds un asinsvadu sistēmas aizsargājošas īpašības. Vislabākie ir ekoloģiski audzētie redīsi, jo redīsi pieder pie tiem produktiem, kuros bieži mēdz būt pesticīdu jeb ķīmisku piemaisījumu atliekas.

Dārza redīsi (Rophanus raphanistrum subsp. sativus). Tīruma pērkones pasuga, citos avotos minēta kā atsevišķa krustziežu dzimtas suga Raphanus sativus, kas tiek audzēts kā kultūraugs.

Tradīcijas.
Redīsu nakts Meksikā. Noche de los rabanas. 23.decembrī pirms Ziemassvētkiem cilvēki sacenšas, kurš izaudzējis vislielākos redīsus.

Saites.
Kultūraugi.