Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Vakcinācija, vakcīnas

Vacca - "govs" (latīņu val.).
Vakcīna tā nosaukta pēc baku potes, kas tika pagatavota no govs baku pūslīšiem.

Vakcīnas ir aizsargpotes, medicīniski preparāti, kas pagatavoti no dzīviem novājinātiem vai nonāvētiem infekcijas slimību izsaucējiem vai to vielmaiņas produktiem, un tiek ievadīti cilvēka organismā, tādējādi panākot imunitāti. Lieto potēšanai pret infekcijas slimībām (vakcinācija), dažkārt ārstēšanai (vakcīnterapija).

Pašu procesu un metodi sauc par vakcinēšanu - vakcīnas ievadīšana organismā tā pasargāšanai no infekcijas slimībām.

Vēsture. Pirms cilvēce savos pētījumos bija noskaidrojusi patiesību, tika uzskatīts, ka epidēmijas ir neizbēgams Dieva sods. Viduslaikos sprieda, ka mēris ceļas no ļaužu bezdievības un pārmērīgas izlaidības.
Senās Ķīnas ārsts Suņs Simjao VI gs. ievēroja, ka ar vienu un to pašu slimību divreiz nesaslimst. Viņš mēģināja inficēt veselus cilvēkus, lai tie izslimotu vieglā formā un iegūtu imunitāti.
Krievijas impērijā šo metodi pirmo reizi izmēģināja 1756.gadā Vidzemes guberņā. Tomēr slima cilvēka audu izmantošana nebija droša: dažkārt pacienti saslima pārāk smagi un pat mira.
Profilakses iespējamību pierādīja angļu ārsts Edvards Dženners, 1796.gada 14.maijā inficējot 8-gadīgu zēnu ar govju bakām: pēc atveseļošanās zēns ieguva imunitāti pret cilvēka bakām. Vakcinācija pret bakām drīz tika izsludināta kā obligāta, un 1980.gadā bakas uzskatīja par izskaustām.
Tomēr reliģiju pārstāvji paziņoja, ka potēšana pret bakām ir "izaicinājums debesīm un Dieva gribai," "bīstams un grēcīgs darbs" un sāka vajāt zinātnieku. Garīdzniecības ietekmē organizējās vakcinācijas pretinieku biedrības. vairāk kā 100 gadu tās aktīvi cīnījās pret baku potēšanu. Rezultātā pat vēl visai nesen vakcinācija pret bakām ASV, Lielbritānijā, Nīderlandē un vairākās citās zemēs nav obligāta, baku epidēmijas uzliesmojumi tur gadās arī tagad.
Pirmās vakcīnas radītājs bija franču mikrobiologs Luijs Pastērs. 1885.gadā viņš mērķtiecīgi novājināja slimības ierosinātājus un pagatavoja no tiem preparātus, ko nosauca par "vakcīnu." Viņam izdevās glābt traka suņa sakosta bērna dzīvību, tajā laikā mirstība no šīs slimības bija 100%.
Vairāk nekā 70 gadus pretgripas vakcīnas ražotas, injicējot gripas vīrusu vistu olās. Pēc injicēšanas vīrusam olā ļauj vairoties un pēc tam no inficētajām olām iegūto šķidrumu attīra, lai iegūtu pietiekamu vīrusa daudzumu lietošanai vakcīnās.

Nu lieta bija izprasta un pakāpeniski tika radītas vakcīnas arī pret stingumkrampjiem, masalām, buboņu mēri, vēdertīfu, difteriju, cūciņu, poliomielītu (bērna trieka). Arī mūsdienās tiek radītas jaunas vakcīnas - pret dzemdes kakla vēzi, u.c. Tiek strādāts pie vakcīnām pret malāriju un CIV.

Mūsdienās vakcīnas ir obligātas mājdzīvniekiem un produktīviem mājlopiem, bet kopš 80.gadiem daudzviet tiek lietotas arī mežazvēriem, lai novērstu trakumsērgas uzliesmojumus. Vakcīnas sekmīgi cīnās ar bīstamām slimībām, apturot tās pavisam vai arī samazinot izplatību.

Tomēr kritiķi atzīmē, ka ir gadījumi, kad imunizācija izraisa nevēlamas blakusparādības. Vakcinācijas pretinieki uzskata, ka ieguvums neatsver vakcīnu radīto risku: tās jaundzimušajiem radot imūnsistēmas pārslodzi un graujot dabisko imunitāti, paaugstinot risku saslimt ar alerģijām, autismu un pat vēzi.

Patlaban Ārkanzasas universitātē notiek intensīvs darbs pie vakcīnas pret atkarību no amfetamīna.

Raksti.
Jauna veida vakcīna nodrošina tūlītēju imunitāti.
Atklāts, kādēļ pretgripas vakcīnas nav efektīvas.

Izstrādā HIV vakcīnu no ģenētiski modificētiem augiem.
Pētījums: pretgripas vakcīnu saņēmušiem bērniem trīs reižu lielāks risks nonākt slimnīcā.
Sezonālās gripas vakcīnas palielina uzņēmību pret cūku gripas H1N1 vīrusu.
Atklāta imunogēna signālmolekula, kas varētu uzlabot vakcīnu efektivitāti.

Saites.
Infekcijas slimības.