Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Zemenes

Fragaria vesca - meža zemenes.

Rožu dzimtas daudzgadīgs lakstaugs ar garām stīgām, kuru mezglos izaug jauni augi.

Auglis - riekstiņu kopauglis ("oga") ar atliektām kauslapām. Ļoti bieži aug mežos, krūmājos, pakalnos, grāvmalās, ceļmalās. Augļus ievāc jūnijā-jūlijā, retāk lapas (auga ziedēšanas laikā). Augļus žāvē krāsnī, lapas - nojumē vai vēdināmā telpā.

Augļos ir C vitamīns (līdz 20-50 mg%), karotīns, mazliet B1 vitamīns, flavonoīdi, ēteriskā eļļa, cukuri, organiskās skābes, miecvielas, pektīnvielas; lapās - C vitamīns (280 mg%), miecvielas u.c. Gatavo novārījumu. Lieto kā vieglu diurētisko līdzekli. Svaigi augļi ir labs diētisks uzturlīdzeklis.

Zemeņu ziedēšanas laikā tās apdraud ziedu smecernieks jeb dūrejs. Tie lapās un ziedpumpuros izgrauž sīkus caurumiņus, kāpuri pārtiek no ziedpumpuru iekšējām daļām. Bojāto pumpuru ziedlapiņas neatveras, pumpuri pakāpeniski savīst un vēlāk nobirst. Smecernieku izplatību veicina silts un sauss laiks.
Ražu var apdraudēt arī zemeņu ērce - par to liecina sakrokotas lapas. Izplatīts kaitēklis zemeņu dobēs ir arī nematodes, kuras var redzēt tikai 25-40 reižu lielā palielinājumā.

Mēnešzemenes. Labi ražo aptuveni 3 gadus.

Saites.
Rožu dzimta.
Kultūraugi.