Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Bioloģiskā notekūdeņu attīrīšana

Notekūdeņos esošo organisko vielu bioķīmiska mineralizēšana ar mikroorganismu palīdzību, kuri organiskās vielas izmanto barībai.

Pirms bioloģiskās attīrīšanas notekūdeņus attīra mehāniski.

Aereobiskā bioloģiskā attīrīšana. To veic apstākļos, kas tuvi dabiskajiem - apūdeņošana laukos, filtrācija laukos un bioloģiskajos dīķos; attīrīšana tajos notiek lēnām. Intensīvai aerobiskai attīrīšanai ierīko biofiltrus vai aerotankus. Biofiltrā notekūdeņi plūst caur rupja (20-80 mm) filtrējošā materiāla porām. Mikroorganismi koncentrējas uz filtrējošā materiāla virsmas (veidojas t.s. bioloģiskās plēves). Biofiltru dabiski vai mākslīgi vēdina. Aerotankā, kas izveidots kā koridoros sadalīta tvertne, notekūdeņi plūst kopā ar mikroorganismu veidotajām aktīvajām dūņām. Notekūdeņus nepārtraukti maisa un bagātina ar skābekli, izmantojot mehāniskus vai pneimātiskus aeratorus.

Anaerobiskā bioloģiskā attīrīšana. To veic metāntankos (dzelzsbetona tvertnēs ar tilpumu līdz vairākiem tūkstošiem kubm), kuros notiek notekūdeņu nogulšņu rūgšana bez gaisa klātbūtnes. Masu silda un maisa. Rūgšanas galaprodukts ir gāzu maisījums, kas satur metānu (70%) un oglekļa dioksīdu (30%). Iegūto metānu izmanto par kurināmo metāntanka sildīšanai.

Saites.
Mikrobi, mikroorgnismi.