Muzeju naktī pārsteidz lodveida zibens

Grupai cēsnieku, kas 18.maija vēlā vakarā ar vieglo automašīnu atgriezās no muzeju nakts pasākumiem Piebalgas pusē gadījās sastapties ar vienu no noslēpumainākajām dabas parādībām - lodveida zibeni.

Ap 23:00 izbraucot no Piebalgas, visapkārt stipri zibeņoja un rībināja Pērkons, stāsta Aliens.lv lasītāja A., kura bija viena no parādības aculieciniekiem. Braucām pa Madonas šoseju Cēsu virzienā, es sēdēju blakus vadītājam, lija neliels lietus un nepārtraukti zibeņoja. Pērkonu mašīnā nedzirdēja. Bijām tikko pabraukuši garām Bregža kalnam, kad manu uzmanību pievērsa jocīga skaņa labajā pusē - tāda kā sprakšķoša svelpoņa, A. atceras. Paskatījos un ieraudzīju gaisā sārti dzeltenu lodi dūres lielumā, kurai visapkārt bija tādi kā "elektrības vadiņi," kā rāda filmās. Tie līdzbraucēji, kas sēdēja aizmugurē, uguns bumbu bija pamanījuši dažas sekundes iepriekš un viņi to redzēja spoži baltu, kas esot apžilbinājusi kā foto zibspuldzes uzliesmojums. A. šķitis, ka lode ir turpat blakus, tikai dažus metrus no automašīnas loga, bet citiem licies, ka tā atrodas vismaz 100 metru attālumā. Sajūta bija baiga, A. atzīst, biju pārbijusies kā diegs! Retās parādības novērojums, automašīnai aiztraucoties tālāk Cēsu virzienām ilga pavisam īsu brīdi, taču iespaidi klātesošajiem palika uz visu mūžu.

Lai gan ir skaidrs, ka lodveida zibens ir elektriska rakstura atmosfēras parādība, par tās fizikālajām īpašībām un rašanos nav viennozīmīga viedokļa. Zinātniekiem ir izdevies laboratoriski iegūt lodveida zibenim līdzīgus objektus, taču nav pārliecības, ka šiem mākslīgajiem fenomeniem vispār ir kāda cēloņsakarīga saistība ar īstajām dabas parādībām.

Attēlā: lodveida zibens mākslinieka skatījumā. Attēls: blogspot.com

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.