Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Oļegs (1350.-1371.g. un 1372.-1402.g.), Rjazaņas kņazs

Krieviski - Олег Иванович, Олег Рязанский.
Rjazaņas kņazs laikā no 1350. līdz 1371.gadam un no 1372. līdz 1402.gadam. 

Radniecība. Tēvs - Ivans.



Dzīvesgājums. Dzimis 1350.gadā.
Apvienojis Muromas, Pronas un Kozeļas kņazu spēkus, viņš sakāva hana Tagaja spēkus.
1370.-1371.gados nikni cīnījies ar Maskaviju.
1378.gadā Rjazaņas un Maskavas spēki kopīgi sakāva hanu Begiču kaujā pie Vožas upes.
1380.gadā rjazaņieši nepiedalījās Kuļikovas kaujā, tomēr "Aizdona" ("Задонщинa," - laikam kāda hronika?) min, ka kaujā gājuši bojā 70 Rjazaņas bajāri, kas cīnījušies Donas Dmitrija karaspēkā.
1381.gadā Oļegs atzina sevi par Donas Dmitrija "jaunāko brāli."
Vēl pēc gada Maskavas un Rjazaņas attiecības atkal saasinājās, jo hana Toktamiša karagājiena laikā 1382.gadā nebija pretojies mongoļu karaspēkam un bija pat parādījis braslu pār Oku, tā cenzdamies pasargāt savas zemes no izpostīšanas. Toktamišs ar viltu ieņēma un nopostīja labi nocietināto Maskavu un atgriezdamies tik un tā izpostīja Rjazaņas zemes. Atgriezies no Kostromas izpostītajā Makavā kņazs Donas Dmitrijs bija šokēts par postījumiem un savu niknumu Dmitrijs vērsa pret Oļegu, taču tas pabēga ar nelielu karadraudzi un Dmitrijam neizdevās viņu saķert. Jāsaka, ka Oļegam nebija tāda militāra spēka, lai stātos pretim mongoļiem un patstāvīgi atvairītu iebrukumu. Tikmēr Donas Dmitrijs papostīja Rjazaņas zemes.
Pēc vairakiem gadiem Oļegs revanšējās maskaviešiem. 1385.gadā viņš negaidītā triecienā atguva Kolomnu. Par atbildi Maskavas kņazs Donas Dmitrijs nosūtīja pret Oļegu savu brālēnu Vladimiru Drosmīgo (Владимир Андреевич Храбрый), Kuļikovas kaujas varoni. Oļegs bija tīti labs karavadonis un saprata, ka maskaviešu karaspēks ir stiprāks. Tādēļ viņš pameta Kolomnu un atkāpās uz Perevitsku - Rjazaņas cietoksni, kur gaidīja Vladimira Drosmīgā karaspēku. Kaujā maskavieši tika sakauti un Donas Dmitrijs prasīja mieru, piedāvājot izpirkumu par gūstekņiem. Pretim Oļegs pieprasīja teritoriālu piekāpšanos.
Tikai ar Radoņežas Sergija (Сергей Радонежский) starpniecību kņaziem izdevās sarunāt "mūžīgu mieru" 1386.gadā. Oļega dēls Fjodors (?) apprecēja Donas Dmitrija meitu Sofiju (?). Tādēļ miers izrādījās visai noturīgs - nopietnu sadursmju starp kņazistēm nebija līdz pat Rjazaņas kņazistes pievienošanas Maskavijai XVI gs. sākumā.
Oļegs novērsa Lietuvas mēģinājumus sagrābt Smoļensku

Saites.
Rjazaņas kņazi (1129.-1421.g.).