Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Olmeku rakstība

Olmeki visai pamatoti tiek uzskatīti par senāko masveidīgo kultūru Cenrālamerikas reģionā, no kuras ārkārtīgi ietkmējušās vēlākās kultūras, tāda kā tolteku, micteku, sapoteku, maiju un, visbeidzot, acteku. Par olmekiem zināms visai maz, vēl mazāk - par viņu izcelšanos. Visai interesanta ir viņu hipotētiskā piederība negroīdajai rasei. Nesenais Kaskahalas plāksnes atklājums nu jau ar visai lielu ticamību liek piedēvēt viņiem arī senāko rakstību reģionā.

Atradumi.

Sanlorencas plāksne. Cascajal block. Meksikā atrasts vissenākais Amerikas rakstības paraugs – olmeku plāksne. 1999.gadā Kaskahalā, netālu no Sanlorencas pilsētiņas Verakrusas pavalstī strādnieki senā olmeku atradnes vietā raka celtniecības materiālus un uzraka ar rakstu zīmēm klātu plāksni, kas, kā tagad izrādās, ir visvecākā Amerikā.
Zinātnieki atradumu sāka pētīt tikai 2006.gadā. Plāksnes vecumu noteica pēc blakus atrastiem traukiem – plāksne bija no 900.g.pmē., tātad par kādiem 250 gadiem vecākas nekā iepriekš zināmās senākās rakstu zīmes Jaunajā pasaulē.
Plāksne ir 36 cm gara, 21 cm plata un 13 cm bieza.Akmens plāksne sver 12 kilogramus, uz tās gludi noslīpētās virsmas A4 lapas lielumā bija attēloti 62 simboli, no kuriem vairāki atkārtojas - daži pat četras reizes. Atsevišķas zīmes bija manītas uz vēl vecākiem traukiem citos olmeku artefaktos, tomērdaudzas zīmes agrāk nav redzētas.
Mazo izmēru un seklo glifu skrāpējumu dēļ plāksni uzskata par privātu, ne publisku, dokumentu.
Uz plāksnes var samanīt 28 simbolus, no kuriem daži atkārtojas trīs vai četras reizes. Pavisam tur ir 62 zīmes, kas izkārtotas horizontālās līnijās, kas Amerikā ir liels retums. Simboli sagrupēti pa diviem un ir sasaistīti līdz 10 zīmēm garās virknēs, kas varētu būt teikumi. Pētniekiem pazīstamo rakstu zīmju vidū ir kukurūzas augs, kukainis un krusts, kas, iespējams, apzīmē četras debespuses.
Pētnieki nezina, ko nozīmē šīs olmeku atstātās zīmes, taču cer, ka atraduma vietā veiktie izrakumi varēs sniegt informāciju, kas ļaus atšifrēt uzrakstu. Pēc antropologu domām, akmens plāksnes ir liecība tam, ka tieši olmeki Jaunajā pasaulē radījuši rakstību vēl ilgi pirms mums daudz labāk zināmajām maiju rakstu zīmēm.

Cilindra zīmogs. Tas tika atrasts 2002.gadā. Tai pašā reizē atrada arī akmens plāksnes gabalus ar dažādiem simboliem. Tie tapuši ap 650.g.pmē. Taču šīs zīmes neuzskata par rakstību.

Saites.
Olmeki.