Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Oklahomas mozaīka

Ļota sena mozaīkas veida grīda, kas uzieta Oklahomā celtniecības darbu laikā.

Atrašanās vieta. ASV, Oklahoma, Blakmesa (Black Mesa).

Atklāšana un izpēte. Šī neparastā mozaīkas veida grīda (angliski - Tile floor) tika uzieta 1969.gadā Oklahomā, celtniecības darbu laikā. "Mozaīku" uzgāja slānī, kas, saskaņā ar speciālistu slēdzienu, noformējies pirms 200 000 gadu. Publikācija par šo atradumu parādījās vietējā avīzē The Oklahoman. Tajā bija vairāki melnbalti fotouzņēmumi. Rakstā bija teikts: "1969.gada 27.jūnijā strādnieki, kas bija caurcirtuši klinti 122.ielas Brodveja paplašinājumā, starp Edmondu un Oklahomsitiju, uzdūrās atradumam, kas speciālistu vidū izraisīja daudz strīdu. Neprofesionālim šī vieta izskatījās kā mozaīkas grīda, izlikta ar akmens gabaliem."
Raksta autors citeja vairāku speciālistu viedokļus par noslēpumaino atradumu. Piemēram, neatkarīgais naftas ģeologs Durvuds Peits (Durwood Pate) apgalvoja, ka "mozaīka" ir cilvēku roku darbs: "Esmu pārliecināts, ka to paveikušas cilvēka rokas, jo akmeņi bija guldīti, veidojot paralēlas līnijas, kas savukārt krustojās, veidojot rombveida formas, un visas tās n orādīja uz austreņiem. Mēs tāpat arī atradām atveri kārtij (stabam), kas bija ideāli gluda."
Peita viedoklim piekrita arī viņa kolēģis, uzņēmuma Oklahoma Seismograph Company prezidents un Oklahomsitijas Ģeofizikas biedrības eksprezidents Delberts Smits (Delbert F.Smith). Viņš pavēstīja avīzei, ka veidojums atrodas apmēram 90 cm dziļumā un tam vajadzētu aizņemt vairāku tūkstošu kvadrātpēdu platību: "To noteikti ir tur ieguldījuši, taču man nav ne mazākās saprašanas, kas to būtu varējis izdarīt," - teica viņš.
Mozaīkas veidojošo akmeņu ekspertīze parādīja, ka tas ir permas kaļķakmens ar kvarca graudu piemaisījumu.
Sabukārt Oklahomas universitātes arheologs Roberts Bells uzskata veidojumu par dabisku, jo nebija varējis uziet akmeņiem nekādas apstrādes pēdas. Savukārt Peits apgalvoja, ka atradis starp "flīzēm" rīvējumu vietas.
1969.gada 1.jūlijā avīze The Oklahoman uzrakstija, ka tikusi atrasta otra atvere "mozaīkā" - 5 m attālumā no pirmās. 3.jūlijā avīze uzrakstīja, ka "mozaīkas" tuvumā atraduši priekšmetu, kas līdzinājies "senam akmens āmuram."
Vēl viens vietējais ģeologs Džons M.Vers sniedza žurnālistiem šādu komentāru: "To vienkārši nav iespējams izskaidrot no ģeoloģijas viedokļa - mums nepieciešams arheologs, lai pasludinātu beigu slēdzienu."
Interesanti, ka klints sastāvā, kurā bija ieguldīta "mozaīka," bija jūras nogulumi. Saskaņā ar speciālistu viedokli šī vieta sensenos laikos bija jūras dibens.
Tomēr Oklahomas "mozaīkas" izpēte drīzi apsīka. Tūristi gan nāca šurp un mēģināja noplēst no klints kādu gabalu. Dīvaini, bet šim notikumam nekāds turpinājums tā arī nesekoja.

P.S. Laikam tagad saglabājies tikai akmens āmurs.

Saites.
Oklahomas pavalsts.