Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Puklāna

Huaca Pucllana.
Viens no Limas kultūrai piederīgiem arheoloģiskiem objektiem Peru galvaspilsētā Limā. Katru gadu to apmeklē vairāk kā 100 000 cilvēku.

Atrašanās vieta. Peru, Limas Miraflores rajonā.

Vēsture. Puklāna ir celta laikā starp 450. un 650.gadu, kad bija uzplaukusi tā saucamā Limas kultūra (200.-650.g.). Tie iekārtoja ceremoniālās platformas.
Ap 750.gadu pēc gandrīz gadsimtu ilga pamestības perioda šeit ienāca Vari kultūra. Tad lielās piramīdas virsotne tika pārvērsta par svētvietu, kur glabāja elites mirušos locekļus.
Vēlāk Puklānā jau saimniekoja Jišmas kultūras (1100.-1450.g.) pārstāvji, kas arī izmantoja šo vietu savu cilvēku apglabāšanai un senču kulta praktizēšanai.

Atklāšana un izpēte. Puklānas atsegšanas darbi tika uzsākti 1981.gadā. Tā kā arheoloģiskais objekts atradās tieši Limas dzīvojamā rajonā ar toreizējo nosaukumu Juliana, tad tika veikta itur esošo iedzīvotāju izmitināšana citviet. Projektu ("Huaca Pucllana Research, Conservation and Restoration Project" vai "Proyecto de Investigacio'n, Concervacio'n y Puesta en Valor Huaca Pucllana") sāka vadīt un realizē līdz pat šai dienai Dr.Izabels Floress (Dr.Isabel Flores).
1984.gadā šeit tika izveidots muzejs, kas iesaistījās pētniecības un izglītošanas darbā.
1991.gadā tika parakstīta vienošanās starp Miraflores rajona pašvaldību no vienas puses un Valsts Kultūras institūtu un kultūras ministriju no otras puses par sadarbību un kopēju arheoloģiskā parka pārvaldīšanu un attīstbu, kas ir spēkā līdz šai pat dienai.
Arheoloģiskā objekta izpēti un konservācijas darbus veicis Dr.Jorģis Pendergasts (Dr.Jorge Rodriguez Larrain Pendergast).

Arhitektūra. Kopējā kompleksa platība tiek lēsta uz 18 hektāriem, taču mūsdienās atlikuši vairs tikai 6 ha.
Celtnes veidotas no saulē cepinātiem māla ķieģeļiem.

Aplūkojamie objekti.
Ekspozīcijas telpa. El Museo de Sitio Huaca Pucllana. Te izstādīti oriģinālie arheoloģiskie atradumi.

Lielā piramīda. Veidota no septiņām platformām un atrodas citu mazāku struktūru ielenkumā. Galvenais būvmateriāls ir saulē izžāvēti māla ķieģeļi, kuru ārējais izskats dažādās celtniecības fāzēs ir bijis dažāds. 

Saites.
Limas kultūra (200.-700.g.).
Lima.