Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Pretgaisa aizsardzības sistēmas

Militāras iekārtas, kas radītas ar mērķi notriek gaisā lidojošus objektus.

Vēsture. Pēc tam, kad 1918.gadā Anglijā tika izgatavoti pirmie bruņutransportieri, tie tika izmantoti par bāzi zenītiekārtām (arī pašgājējartilērijai un mīnmetējiem).

"Patriot." Amerikāņu tālās darbības aizsardzības komplekss. Darbojas 40 km tālu un 16 km augstu. Viens komplekss var piesegt vienu lielu pilsētu. Var aizsniegt mērķus 150 km attālumā. Tā variants PAC-3 var notriekt arī ballistiskās raķetes, piemēram, Iskander-M u.c. 40 km attālumā. Kā pierādīja krievu-ukraiņu karš, komplekss spēj notriekt visas krievu raķetes, arī ultraskaņas (nav gan īsti ultraskaņas) raķetes "Kinžals."

NASAM. Amerikāņu-norvēģu vidējās darbības aizsardzības komplekss. Darbības attālums - 40 km. Ar to notriec lidmašīnas un raķetes, kas nav ballistiskās. Iekārtas sastāvā ir detaļas no 1500 pasaules uzņēmumiem. Interesanti, ka tieši šī iekārta nodrošina Baltā nama (ASV) pretgaisa aizsardzību.

Samti. Eiropiešu Patriot analogs, spēj notriekt ballistiskās raķetes.

Gepard. Vācu pašgājējas zenītartilērijas iekārtas. Uz tanka Leopard-1 šasijas bāzes. Tornī uzstadīti divi 35 mm lielgabali Oerlikon KDA un 2 radari, kas fiksē mērķi 15 km attālumā. Kaujas komplekts ir 320 šāviņu, šaušanas ātrums - 1100 šāvienu minūtē. Sašauj savus mērķus distancē no 100 m līdz 4 km.

Dzelzs kupols. Pretgaisa aizsardzības sistēma, ko kopīgi izstrādāja ASV un Izraēla. Viena iekārta aizsargā teritoriju 10 x 15 km. Darbojas pret objektiem līdz 4 km augstumā, pārtver visus šāviņus, pat reaktīvos. Ir bruņojumā Iraēlai un dažas, laikam 6 iekārtas atrodas arī ASV.

Saites.
Kaujas raķetes.