Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Preskots, Viljams Hiklings (1796.-?)

Britu vēsturnieks, vairāku grāmatu autors par Amerikas indiāņu vēsturi.

Dzīvesgājums. Cēlies no Jaunanglijas vecas puritāņu ģimenes. Dzimis 1796.gada 4.maijā Sailemā. No 1811.-1814.gadam studēja tieslietas Hārvarda universitātē.
Viņš bija gandrīz vai akls, jo kādā negadījumā 1813.gadā koledžā zaudēja kreiso aci. Tāpat arī labā acs zaudēja redzesspēju un līdz ar to viņa jurista karjera bija galā.
Tad viņš ar milzīgu pašdisciplīnu nodevās vēstures pētniecībai. Uz dīvainas rakstāmierīces – nolktogrāfa (izgudrojis kāds Vedžvuds) radās viņa darbs „Meksikas iekarošana.”

Darbi.
1840.gadā viņš sāka rakstīt "Meksikas iekarošanas vēsturi." 

„Meksikas iekarošana.” Kortesa karagājiena apraksts, iznācis 1843.gadā. Te savāktas visas tā laika pieejamās liecības par acteku civilizāciju un arī citām. Preskots vērsās pie oriģināliem - vēl nepublicētiem dokumentiem, kas atradās spāņu arhīvos. Pierādījumi acteku civilizācijai bija apkopoti 1843.gadā izdotajā "Meksikas iekarošanā." Grāmatas izklāsts bija tik plašs un minētie fakti tik pārliecinoši, ka Preskots vienā mirklī "atgrieza Ameriku indiāņiem."

"Peru iekarošanas vēsture." Spāņu vēsturnieki bijuši pārsteigti, ka pusakls Bostonas jurists, kas nekad nav bijis Peru, iespējis uzrakstīt tik pamatīgu darbu par inku civilizācijas vēsturi.

Saites.
Amerikanistika.