Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Prokofjevs, Sergejs (?-1953.g.)

Krievu komponists.

Dzīvesgājums. Atgriezās no emigrācijas un sacerēja mūziku komunistu pasākumiem - kongresiem utt. Uzvedās augstprātīgi, bet Staļina vara to satrieca, un komponists mira.

Darbi.
„Ugunīgais eņģelis.” Komponista rakstītā libreta pamatā ir Valērija Brjusova mistiskais un simbolu pārpilnais romāns, kura darbība risinās XVI gs. Vācijā. Prokofjeva dzīves laikā šī opera nekad nav skanējusi. Pirmo reizi tā bija dzirdama koncertversijā 1954.gadā Parīzē. Pirmais iestudējums tapa nākamajā 1955.gadā Venēcijā. Pirmisrāde Krievijā notika 1984.gadā Permā. Operas gavenie varoņi ir bruņinieks Ruprehts un viņa iemīļotā noslēpumainā Renāte - tā kopš bērnības ir apsēsta ar ugunīgo eņģeli un nonākusi dēmonu varā. Vēl operā darbojas inkvizitors ar svītu, ugunīgā eņģeļa iemiesojums grāfs Indriķis (Heinrihs), viesnīcas saimniece, grāmatu tirgonis, zīlniece, klostera priekšniece, mūķenes, skeleti, pat Fausts un Mefistofelis.

"Karš un miers." Opera. Libreta pamatā ir Ļeva Tolstoja romāns "Karš un miers." Darbība norisinās Krievijā no 1809.-1812.gadam. Operas pirmās versijas pirmizrāde notika 6 gadus pēc komponista nāves - 1959.gadā Maskavas Lielajā teātrī. Pirms tam 1946.gadā tā daļēji tika iestudēta Pēterpilī.

"Romeo un Džuljeta." Balets.