Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Runājošie krusti

3 krusti no Čanas ciema. Saskaņā ar maiju stāstīto, koka krusts piepeši ierunājies 1847.gadā Čanas ciemā. Tas aicinājis maijus uz svēto karu pret baltajiem apspiedējiem. Krusts devis padomus indiāņu militārajām operācijām. Drīzumā parādījušies vēl divi runājošie krusti. Čanas ciems kļuva par indiāņu galvaspilsētu - Čansantakrūzu, kur iekārtoja svētnīcu krustiem. 1901.gadā Meksikas valdības karaspēkam izdevās ieņemt indiāņu galvaspilsētu, bet maiji paspēja izvest krustus uz džungļiem. Maiju cīņas turpinājās, vēsturnieki tās sauc par Meksikas valdības karu pret indiāņu Krusta (Cruso) valsti.
1915.gadā maiji atkaroja meksikāņiem savu galvaspilsētu un viens no krustiem ierunājās atkal. Tas aicināja nogalināt katru balto, kas ieradīsies maiju zemēs. Karš beidzās tikai 1935.gadā, kad maiji bija ar mieru politiski iekļauties Meksikā ar plašas autonomijas tiesībām.
Maiji uzskata, ka uzvarējuši karā ar runājošo krustu palīdzību. Tie arī šodien atrodoties Čamponā svētnīcā, taču nerunājot.

Čičikastenangas Runājošais krusts. Šeit dzīvojošie kiče maiji izmanto kristiešu baznīcas saviem rituāliem. Katru svētdienu paugurā pie pilsētas tiek ziedots auglības dieva Alkslka veidola priekšā.
Šeit ir divas katoļu baznīcas, kas celtas konkistadoru ierašanās laikā un darbojas joprojām. Mazākajā – El Calcvario, baltajiem ieeja liegta.
Lielākā ir Sv.Toma baznīca, kas paceļas pāri tirgus laukumam un augstas kāpnes ved uz tās ieeju. Uz pakāpieniem deg tradicionālais uguns altāris, svētceļnieki dedzina kvēpināmās nūjiņas, izlūgdamies piedošanu maiju gariem, kas sargā ieeju templī. Baznīcas vidū ir maiju altāri, uz kuriem dedzina sveces un kvēpināmās nūjiņas, lai godinātu senčus un šamaņus. Piestiprināts pie gala sienas karājas milzu krusts. Tas ir burvju „runājošais” krusts no maiju mitoloģijas, un tā dēļ XIX gs. notika liela sacelšanās pret spāņiem.
Čičikastenango ir reliģiskās brālības – cofradias. Tieši pateicoties tām 1702.gadā dominikāņu mūks ieguva kiče maiju eposa Popol Vuh manuskriptu, un tas kļuva pazīstams pasaulei. 

Hipotēzes.
      Vēderrunāšana.
      Peijotas kaktusa izsauktas halucinācijas.

Saites.
Maiji.
Elki un elkdievība.