Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Suecas krīze (1956.g.)

Ēģiptes konflikts ar Franciju un Lielbritāniju 1956.gadā Suecas kanāla nacionalizācijas dēļ.

Krīzes priekšvēsture. Jau 1954.gada oktobrī Lielbritānija piekrita 20 mēnešu laikā izvest savas armijas daļas no Suecas kanāla zonas. Pēdējās britu armijas daļas patiesi arī pameta kanāla zonu 1956.gada jūnijā. Jūlijā Ēģiptes prezidents Nāsers izprovocēja starptautisku krīzi, paziņodams par kanāla nacionalizāciju, lai gan līdz britu-franču koncesijas līguma beigām bija vēl 12 gadi.

Briti un franči sāka plānot militāru operāciju, bet ēģiptieši augustā boikotēja starptautisku konferenci, kuras mērķis bija mierīgs noregulējums. Nevēloties lielu militāru konfliktu, ASV aicināja uz savaldību. Kad pārrunas nonāca strupceļā, Francija vienojās ar Izraēlu par ēģiptiešu armijas neitralizāciju. 29.oktobrī Izraēla okupēja Sinaja pussalu, žīdu armija novietojās 45 km attālumā no Suecas kanāla. Divas dienas vēlāk britu-franču spēki uzbruka ēģiptiešu aerodromiem. Tomēr jau novembra sākumā šīs darbības nosodīja ASV un ANO.
4.novembrī Nāsers pavēlēja bloķēt navigāciju kanālā nogremdējot tajā kuģus.
5.novembrī britu-franču desants izsēdās Portsaīdā. No savas puses arī PSRS draudēja ar intervenci, taču to vairāk nodarbināja pretkomunistiskā sacelšanās Ungārijā. Tikām ASV prezidents Eizenhauers pieņēma ekonomiskās sankcijas pret Lielbritāniju un Franciju, kas piespieda abas rietumvalstis paziņot par "uguns pārtraukšanu."
15.novembrī Ēģiptē sāka ierasties ANO miera uzturēšanas spēki.
3.decembrī Lielbritānija un Francija piekrita izvest savus militāros spēkus no Ēģiptes. ANO kareivji ieņēma pozīcijas kanāla joslā ar mērķi atvērt to starptautiskajai kuģošanai.
Ēģiptieši no tās izgāja kā uzvarētāji, jo rietumu sabiedrotos piebremzēja ASV. Nāsera pozīcijas arābu pasaulē nostiprinājās. No amata atkāpās britu premjerministrs sers Antonijs Īdens. Žīdu armija palika Suecas pussalā, kā dēļ Ēģipte nespēja pastiprināt savas pozīcijas Gazas sektorā.
1958.gada 1.februārī pēc Nāsera iniciatīvas Ēģipte un Sīrija izveidoja Apvienoto arābu republiku, lai pretotos ASV un rietumvalstu ietekmei.

Krīzes rezultāti. Suecas krīzes rezultātā ēģiptieši turpināja savu nacionālistu kursu - 1957.gadā ēģiptiešu valdība nacionalizēja angļu un franču, vēlāk arī citu ārzemju banku un uzņēmumu īpašumus. 

Saites.
Žīdu-arābu kari.
Suecas kanāls.
Ēģipte.