Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sibīrijas haniste

Jermaka karagājiens (1581.-1585.g.). Kazaku atamana Jermaka (Ермак) karagājiens pret sibīriešiem bija triumfiāls. To uzsāka 1581.gadā pret Sibīrijas hanu Kučumu. Neskatoties uz to, ka kazaku bija visai nedaudz, tomēr pēc gadu ilgām sadursmēm kazaki ieņēma hanistes galvaspilsētu Kašliku. Pēc tam viņš nosūtīja sūtni uz Maskavu, pavēstīt Ivanam Bargajam par hanistes pakļaušanu.
Ivans IV bija visai priecīgs par šo ziņu un sūtņi tika bagātīgi apdāvināti. Bez tam Ivans IV pavēlēja uz Sibīriju doties kņazam Semjonam Bolhovskim (Семен Болховский) ar nelielu 500 strēļu vienību. Kņazs ar strēļiem devās ceļā 1583.gada maijā. Bolhovskis tika nozī mēts par Sibīrijas vojevodu un viņam tika piekodināts sniegt visādu atbalstu Jermakam.
Tikmēr Jermaks turpināja karadarbību pret Kučumu. Lai gan hans bija zaudējis galvaspilsētu, tomēr izrādīja sīvu pretestību, tā ka ziņa par Sibīrijas pakļaušanu bija pāragra.
Bolhovska vienība nonāca līdz Kašlikai tikai 1584.gada novembrī. Un tad noskaidrojās, ka Jermaka kazaki nav nodrošinājušies ar pārtiku pietiekamā daudzumā. Situāciju vēl varēja labot ar medīšanu, tomēr ziema togad bija patiesi barga un sniega bija tik daudz, ka kazaki un strēļi bija gluži vienkārši nobloķēti Kašlikā.
No Maskavas atsūtītajiem strēļiem ziemu nepārdzīvoja neviens, tostarp arī kņazs Bolhovskis. Visi mira no bada un slimībām, tā arī neņemot dalību cīņās pret Kučumu. Paša Jermaka vienība bija tik novājināta, ka atamanam bija jāizvairās no nopietnām sadursmēm ar tatāriem.
Tā turpnājās līdz Jermaks gāja bojā 1585.gada augustā - nejauši, to nogalināja hana Kučuma vienība. Pēc tam viņa vienības atliekas atstāja Kašliku un atgriezās Maskavijas valstī.

Pēc Jermaka nogalināšanas hans Kučums atkal valdīja Sibīrijas hanistē. Viņš bija iespējis atspiest maskaviešus aiz Urāliem, tomēr neilgi, jo jau nākamajā 1586.gadā atkal ieradās maskaviešu vienības. Pats hans ieslīga cīņās ar vietējiem kņaziem un ātri pazaudēja to, ko bija atguvis no Jermaka.
1598.gada augustā krieviem beidzot bija izdevies salauz hana Kučuma un viņa piekritēju pretestību. Lai gan haniste jau vairs nepastāvēja, tomēr Kučums bija ļoti spītīgs pretinieks, kas 20 gadu garumā bremzēja krievu iespiešanos Sibīrijā.

Несмотря ни на что, Кучум на протяжении еще многих лет оставался упорным противником для русских и источником постоянной головной боли для воевод в Тобольске. Несмотря ни на что, хан не желал идти на примирение с русскими властями.

Лишь в августе 1598 года воеводам А. Воейкову и княз. И. Кольцову-Мосальскому удалось найти место стоянки отряда Кучума и внезапно его атаковать. В отряде хана было примерно 500 человек. Ожесточенный бой продолжался несколько часов. Кучум сумел пробиться из окружения и уйти в сопровождении 50 человек.

По сути, это был последний бой хана. Те люди, с которыми он ушел, через несколько дней были настигнуты казаками и перебиты. Сам же хан с несколькими оставшимися спутниками еще два года скитался по сибирским лесам и Алтаю, пока не погиб в мелкой стычке с одним из местных племен.

Saites.
Sibīrijas hani.