Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šmits (?-1906.g.), leitnants

Krieviski - Петр Петрович Шмидт.
Cara flotes virsnieks, kas pieslējās un vadīja matrožu dumpi uz kuģa "Očakova."  

Dzīvesgājums. 1905.gada oktobrī viņu bieži varēja redzēt mītiņos Sevastopolē, kur pret viņu labi izturējās kā pret oratoru. Sevi viņš dēvēja par "ārpuspartiju sociālistu."
1905.gada novembrī Šmitu atvaļināja no flotes otrā ranga kapteiņa pakāpē. Pēc nedēļas viņš kāpa uz kreisera "Očakova"  ("Очаков") klāja, pasludināja sevi par Melnās jūras flotes komandieri un sāka gatavot operāciju Sevastopoles sagrābšanai, kas gan netika realizēta.
Nākamajā dienā pēc 3 stundu ilgas kaujas ar valdībai uzticamiem kuģiem, "Očakova"  padevās.
Viņš bija vienīgais ķeizara armijas virsnieks, kas pieslējās dumpiniekiem 1905.-1907.gada revolūcijā. Šmita lomu savas propagandas nolūkos atzīmēja lielinieku vadonis V.Leņins un tas izskaidro padomju varas uzmanību pret leitnanta personu vēlākā padomju laikā.
Šmits tika sagūstīts un tiesā apgalvoja, ka stājies sacelšanās priekšgalā tikai tādēļ, lai ievirzītu matrožu dumpi " konstitucionālā gultnē." Viņš esot uzskatījis, ka tādejādi atvairīs priviliģēto slāņu un nekrievu izslepkavošanu. Tiesu viņa argumenti maz ietekmēja un pēc tās sprieduma leitnantu Šmitu nošāva 1906.gada martā kopā ar vēl 3 matrožiem, kas arī bija piedalījušies dumpī.

Nospiedums civilizācijā. Iļfa un Petrova " Divpadsmit krēsli."  

Saites.
1905.gada revolūcija.