Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Snaiperi

Kaujinieki, kas ar strēlnieku tālšāvēju ieročiem iznīcina pretinieku dzīvo spēku.

Karloss Heskoks. Amerikāņu snaiperis, kas kļuva pazīstams Vjetnamas karā. Sāka dienēt armijā 17 gadu vecumā, kad to atgrūda vienaudži. Jauneklis šaušanas laukumā vienmēr trāpīja mērķī. 1966.gadā viņu nosūtīja uz Vjetnamu, kur viņs nogalināja vairāk par 300 vjetkongu kareivjiem. Vjetnamas komunisti pat izsolīja atlīdzību par viņa galvu, kuras galvassegā vienmēr vīdēja balta spalviņa - snaipera atšķirības zīme. 
Viena no slavenākajām viņa slepkavībām bija tā, kur viņš iešāva galvā pretinieka snaiperim caur viņa paša ieroča optisko tēmekli. Šāds motīvs bija tik spēcīgs, ka to ņēma par paraugu dažādi Holivudas filmu taisītāji.
Karloss uzstādījis arī rekordu, kad trāpīja mērķī 2250 m attālumā, to pārsniedza tikai 2002.gadā.
Pēc Vjetnamas kara Karloss neskarts atgriezās mājās. Nomira mierīgi mājās gultā, tomēr netikdams līdz 57 gadu slieksnim. Uz mūžigiem laikiem ierakstīts ASV vēsturē.

Sīmo Hjajuhja. Somu snaiperis Ziemas karā, kurā viņš nogalināja ap 750 krievu iebrucējus. Krievi viņu iesauca par "Balto nāvi," šaušanai izmantoja šauteni bez optiskā tēmekļa un vēsturē ir tikai daži piemēri, kad tā rīkojās snaiperi. Šī leģendārā šāvēja lodes lidoja ap 450 m attālumā. Maskēties viņam līdzēja nelielais augums - tikai 152 cm un vesela virkne viltību: bāza mutē sniegu, lai viņu nenodotu izelpas garaiņi; ar ūdeni mitrināja ziemas sērsnu, radot ledu pie šaujamā stobra, lai uzbrukuma gadījumā neizjauktos sniegs.
Nodzīvoja visai ilgi un nomira dabiskā nāvē 96 gadu vecumā.

Ludmila Pavļičenko. (Людмила Павличенко) Krievu snaipere II Pasaules kara laikā. Veiksmīgākā sieviete-snaipere pasaules vēsturē. Meitene ārkārtīgi lauzās uz fronti, taču tai lika pabeigt snaiperu kursus, pēc kuriem viņa nonāca padomju armijas rindās. Pec viņas stāstītā visgrūtāk esot bijis pirmo reizi izšaut un nogalināt cilvēku. Kopējais "Dāmas Nāves" upuru skaits - 309 ienaidnieka kareivji.

Tāluma rekordi.
1. Kanādiešu snaiperis nošāva pretinieka Islāma valsts kaujinieku no 3540 m attāluma Irākā 2017.gadā.
2. Ukraiņu snaiperis nošāva krievu okupantu no 2710 m attāluma krievu-ukraiņu kara laikā 2022.gada novembrī, kas ir otrais labākais tāds rezultāts pasaulē. 2.vieta līdz tam piederēja britam Kreigam Harisonam ar sāvienu 2475 m attālumā.
3. Nu 2023.gada 18.novembrī tika paziņots, ka ukraiņu snaiperis nošāva krievu okupantu no 3,8 km attāluma. Šāviens tik veikts no Ukrainā ražotas šautenes "Horizonta pavēlnieks." Šāviens pierādīts ar filmējumu, šis tad nu tagad ir jaunais pasaules rekords. 

Saites.
Šaujamieroči.