Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šukra

"Gaišais" - senindiešu val.  

Hindu mitoloģijā asūru audzinātājs un priesteris.

Eposs "Mahābharata." Šajā eposā aprakstīts dievu karš ar asūrām. Gan dievi, gan asūras cīnijās par pasaules kundzību. Sākumā dievi karā ar asūrām cieta sakāves, jo asūru audzinātājs Šukra pārzināja mirušo atdzīvināšanas mākslu. Pateicoties Šukram, asūras nepazina nāvi. Lai uzzinātu kā Šukra atdzīvina mirušos, dievi nolēma izmantot viltību. Tāpēc dievu audzinātāja un priestera Brihaspati dēls Kača kļuva par Šukras skolnieku. Asūras Kaču nogalināja un sacirta viņa ķermeni gabalos, un izmeta šakāļiem par barību. Taču Šukra, noskaitījis maģiskos burvju vārdus, atdzīvināja Kaču. Pēc tam asūras sadedzināja Kaču un viņa pelnus iebēra vīnā. Šo vīnu iedeva izdzert Šukram. Šoreiz Šukra varēja Kaču atdzīvināt tikai nogalinot sevi. Lai to izdarītu, Šukra bija spiests izpaust maģisko formulu, lai Kača, kad tas atdzīvosies, varētu savukārt atdzīvināt Šukru. Kača tā arī izdarīja un priecīgs aizsteidzās pie dieviem ar ziņu, ka ir uzzinājis Šukras maģisko formulu, ar kuru tas atsauca dzīvē nogalinātos.
Šukra ar laiku saprata, ka dievi ar viltību bija uzzinājuši viņa mākslas noslēpumu. Šukra kopš tā laika aizliedza brahmaņiem lietot viņu.

Puranas. Lai padarītu asūras neuzvaramus, Šukra veica varoņdarbu - tūkstoš gadu karājās ar galvu uz leju virs upuru ugunskura un ieelpoja ugunskura dūmus. Šukra sekmīgi paveica šo grūto askēzes varoņdarbu un asūras varbūt arī būtu kļuvuši neuzvarami, ja dievi nebūtu ķērušies pie viltības. Dievi pie Šukras aizsūtīja Indras meitu Džajanti, lai viņa aizkavētu Šukru ar savu mīlu. Pa to laiku pie asūrām, Šukras izskatu pieņēmis, ieradās dievu audzinātājs Brihaspati. Pēc neilga laika ieradās arī īstais Šukra, bet asūras viņu nepieņēma, un par savu audzinātāju pasludināja šķietamo Šukru-Brihaspati. Līdz ar to Šukras varoņdarbs nenesa augļus. Tā dievi guva virsroku pār asūrām. 

Saites.
Hindu mitoloģija.