Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Šeša

Raksturojums. Šeša (šsesa), hindu mitoloģijā ir tūkstošgalvaina čūska. ŠŠeša tur zemi un ir Višnu guļvieta tad, kad viņš pasaules radīšanas starplaikos atpūšas okeānā. Katras kalpas (Brahmas diena) beigās no Šešas izšaujas indīga liesma, kas iznīcina Visumu. Šešas pavārds ir Anānta, kas nozīmē „Bezgalīgā.” Ar ššo vārdu Šeša ir Visuma simbols.
Pēc tautas ticējumiem Šešam žāvājoties, notiek zemestrīces.

Ikonogrāfija. Šeša tiek attēlots purpura tērpā, viņu grezno balta kaklarota, vienā rokā viņš tur putojamo slotiņu, otrā arklu (Balarāmas atribūts).

Mīti. Mītos Šeša tiek aplūkota kā Višnu ilūzija vai kā Višnu daļa. Krišnas vecākais brālis Balarāma, kurš bija daļēji iemiesojies Višnu, tiek pielūgts kā Šešas inkarnācija. Pēc Balarāmas nāves Šeša atstāja viņa ķermeni un aizgāja pazemē. Šeša tiek uzskatīta par čūsku un nagu valdnieku, kas dzīvo pazemes valstībā. Citi čūsku valdnieki (Tak aka, Vāsuki u.c.) tiek uzskatīti par Šešas brāļiem vai arī tiek ar viņu identificēti.
Mīts par okeāna kulšanu sviestā vēsta, ka dievi ar Šešas palīdzību izrāva no zemes Mandaras kalnu un pēc tam izmantoja to par putojamo slotiņu, apvijot tam apkārt Šešu (vai Vāsuki) kā virvi. 

Saites.
Hindu mitoloģija.