Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Solo upe

Upe Javas salā (Indonēzija).

Tās krastos daudzkārt uzietas Homo erectus atliekas, te arastajiem izdalītas pasuga - Homo erectus soloensis. Vecums ~ 100 tūkst. gadu. Solo upes Terases projekta (Solo River Terrace Project) ietvaros veiktie pētījumi, kuru gaitā starptautiska zinātnieku grupa Gadjamadas (Gadjah Mada, Indonēzija) universitātes antropoloģes Etijas Indriati (Etty Indriati) un Sjūzenas Entones (Susan Antón) no Ņujorkas universitātes vadībā apkopoja un analizēja datus, kā arī ar jaunākajām datēšanas metodēm vēlreiz noteica vecumu vairākām Homo erectus fosīliju atradumu vietām Solo baseinā.
Viena no visvairāk pētītajām Solo Homo erectus atradnēm ir Ngandonga. Šajā vietā, kas atrodas Solo upes kreisajā krastā, pētījumi sākās jau 1931.gadā. Tika atrastas 15 hominīdu paliekas, akmens un kaula darba rīki, kā arī 25 tūkstoši dzīvnieku kaulu. Ilgu laiku šos atradumus uzskatīja par Javas pitekantropu Ngandongas variantu, tātad – kā vienu no Homo erectus pasugām. Ngadongiešiem vērojamas progresīvas atšķirības no klasiskiem pitekantropiem: smadzenes ir lielākās, galvaskausa sānsienas gandrīz vertikālas, galvaskausa velve ieapaļa, u.c.
1973.gadā Solo upes krastā uzieti jauni atradumi – Sambangmakanā (Sambungmacan), 20 metru augstas piekrastes terases zemākajā slānī. Šo atradumu vecums dažādos pētījumos ļoti atšķiras un atkarībā no metodēm variēja no 50 līdz 300 tūkst. gadu. Daži no aplūkojamā raksta autoriem piedalījās 1996.gada pētījumos, kas bija saistīti ar dažādu Ngandongā, Sambangmakanā un Džigarā (Jigar) atrastu zīdītāju senuma noteikšanu pēc zobiem. Elektronu spina rezonanses (ESP) un urāna sēriju metodes uzrādīja vecumu 35-50 tūkst. gadu. Tas nozīmēja, ka laikā, kad Eiropā gāja uz beigām neandertāliešu laiks un visā pasaulē izplatījās Homo sapiens pārstāvji, Javas salā joprojām dzīvoja senāko cilvēku – arhantropu pārstāvji.

Saites.
Javas sala.