Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Turku-austriešu, austriešu-turku kari

Turku-austriešu karš (~1529.g.). Tā laikā turku sultānam Suleimanam I Lielajam neizdevās ieņemt Vīni.

Karš starp Austriju un Osmaņu impēriju laikā no 1787. līdz 1791.gadam.

Politiskā un militārā situācija pirms kara. Austriešu karaspēku uzņēmāsvadīt tobrīd jau nopietni slimais imperators Jozefs II. Valsti bija vājinājusi ne tikai valdnieka slimība, bet arī tas, ka tās armija sastāvēja no daudzām savstarpēji nesaticīgām tautām - čehiem, vāciešiem, frančiem, horvātiem, serbiem un poļiem.Valodu dažādību dēļ tie nereti viens otru pat nesaprata.

Kara gaita. 1788.gada septembrī turku armija iegāja Karansebešā. Sev par izbrīnu turki uzgāja pilsētu izpostītu pēc tam, kad austriešu karavīri bija cīnījušies paši savā starpā. Lieta tā, ka austrieši bija pārdzērušies šnabi, tā rezultātā piedzērušies austriešu kavalēristi cīnījās ar citām austriešu karaspēka daļām un pilsēta viegli nonāca uzbrūkošo turku rokās.
kaujā pie Karansbešas austrieši ar turkiem cīnījās par kontroli pār Donavu. Nakti uz 17.septembri austriešu kavalērija devās izlūkošanas patruļā. Ceļā tie sastapa ceļotājus, kas bija ierīkojuši nometni otrā upes pusē un kavalēristiem piedāvāja iedzert. Tie ar prieku pieņēma piedāvājumu un dzēra visu nakti. Dzīru laikā tiem vēlējās piebiedroties viņu pašu armijas kājnieki, taču viņiem atteica. Tādēļ sākās kautiņš, drīz arī šaušana. Pašā pilsētā ne kautiņu, ne šaušanas nebija.
Visi gaidīja turkus. kad aiz upes sāka atskanēt šāvieni, tie austriesu kareivji, kas bija skaidrā, visai pamatoti pienēma, ka pilsētai tuvojas naidinieks. Tie sāka kliegt, ka turki ir tuvu. To sadzirdēja viņu piedzērušies biedri un metās palīgā. Redzot, ka pa tumsu tiem tuvojas karaspēks, pilsētas aizstāvji atklāja uguni, noturējuši tos par turkiem. Piedzērušies kareivji atbildēja ar šaušanu. Vai nu jūtot ko nelāgu, vai arī vienkārši, lai noskaidrotu situāciju, daži vācu virsnieki iekliedzās "Halt!" Tomēr valodu barjeras dēļ daudziem kareivjiem likās, ka kliedz "Allah!" kā to kaujas laikā dara turki. Tādejādi pērpratums izvērsās jau īstā kaujā. 
Haoss izplatījās arī uz austriešu nometni un kauja pie Karansebešas ritēja pilnā sparā. No rīta noskaidrojās, ka bojā gājuši vairāk nekā tūkstotis austriešu. Tikai dienas gaismā atklājās drausmīgā kļūda.
Turki pie pilsētas nonāca pēc 2 dienām, austriešu armija nebija kaujasspējīga un pilsētu atstāja. Šis incidents izskatās tik stulbs, ka daži vēsturnieki šodien atsakās atzīt šo incidentu par kauju. Tomēr tas ir fakts - piedzēries karaspēks visu nakti cīnījies pret savējiem.