Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Toktamišs (1380.-1406.g.)

Zelta ordas hans no 1380. līdz 1406.gadam.

Dzīvesgājums. Dzimšanas gads nezināms.
Kāpa Zelta Ordas tronī 1380.gadā, izmantojot Mamaja sakāvi Kuļikovas kaujā. Centās atjaunot Zelta ordas varenību un panākt Krievzemes pakļaušanos.
Karoja pret Mamaju. Donas Dmitrijs devās palīgā Toktamišam.

Karagājiens uz krievu zemēm (1382.g.). Pa karagājiena iemeslu kalpoja Tveras kņazistes intrigas – hans Toktamišs noticēja ziņojumam, ka maskavieši gatavojas pāriet Lietuvas pusē.
1382.gadā organizēja postošu karagājienu uz ZA krievu zemēm. Toktamišu atbalstīja Ņižegorodas kņazs Dmitrijs (Дмитрий Константинович), Rjazaņas kņazs Oļegs (Олег Иванович), mēģinot pasargāt savas zemes no izpostīšanas, parādīja mongoļiem braslu par Okai. 
Tā laikā 1382.gada rudenī ar viltu kavalērijas triecienā ieņēma ar mūriem apjozto, labi nocietināto Maskavu, ko nodedzināja un nogalināja 24 000 maskaviešu, Krievzemi aplika ar nodevām.
Atgriežoties no Maskavas, Toktamiša karaspēks izpostīja arī Rjazaņas zemes.

Kad Tohtamišs bija izpostījis Maskavu atriebībā par mēģinājumu atbrīvoties no Zelta Ordas, Donas Dmitrija dēlam Vasīlijam bija tikai 11 gadu. Viens no noteikumiem, lai viņa tēvam Donas Dmitrijam atgrieztu jarliku valdīšanai Maskavijā, bija dēla Vasīlija nosūtīšana uz Zelta Ordas galvaspilsētu, faktiski - ķīlnieka lomā. Tā bija visai ierasta prakse, lai gan būtībā visai pazemojoša.
1386.gdā Vasīlijs aizbēga no Zelta Ordas. Bēgšanas apstākļi gan šodien ir praktiski nezināmi. Viņam kāds būs palīdzējis, bet Vasīlijs nebēga vis pie tēva uz Maskavu, bet gan pavisam citā virzienā - uz Moldāviju, kur valdīja ķēniņš Petrs II Mušats. Iespējams, jau iepriekš starp Donas Dmitriju un Petru II Mušatu bija panākta vienošanās par patvēruma sniegšanu Vasīlijam. Vairākus gadus Vasīlijs pavadīja Moldāvijā kā goda viesis, un ordieši tam klāt nevarēja tikt.
1385.-1386.gados veica laupīšanas karagājienu uz Azerbaidžānu.
1388.gadā veica karagājienu uz Maveranahru, kur sadūrās ar Timuru.
Laikā no 1389.-1395.gadam Toktamišu sakāva Timurs. 1395.gadā tika sakauts no Timura, un tas novājināja Zelta Ordu. Maskavieši to uzskatīja par izdevīgu brīdi, lai pārtrauktu Ordai maksāt meslus.
Pēdējos dzīves gados cīnījās par varu ar Timurkutlugu (Aizvolgas ordas hans) un Šedibeku (Sibīrijas hans). 1398.gadā Toktamišu sakāva Aizvolgas ordas hans Timurkutlugs. Toktamišs aizbēga uz Lietuvu, bet kopā ar Vītautu no jauna cieta sakāvi no Timurkutluga kaujā pie Vorkslas upes 1399.gadā.
Toktamišu nogalināja sibīriešu hans Šadibeks (vai Jedigejs?) 1406. vai 1407.gadā.

Pēc tam Ordā sākās iekšējās cīņas. Temirkutlujs??? 

Saites.
Zelta Ordas hani (1266.-1459.g.).