Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tokajevs, Kasims Žomarts (2019.-patlaban)

Kazahijas prezidents no 2019.gada.

Dzīvesgājums. Absolvējis Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūtu - padomju diplomātu kadru kalvi.
Padomju varas gados bijis augsta ranga diplomāts, 15 gadus kā diplomāts pavadījis Ķīnā.
Jaunaos laikos viņa pieredze noderēja Kazahijas un Ķīnas attiecību stiprināšanā. Viņš tāpat arī veiksmīgi pievērsās sadarbībai ar Rietumvalstīm, iemantoja popularitāti ar savu spēju risināt valsts iekšējos konfliktus.
Nazarbajevs izraudzījās viņu par oficiālo savas varas mantinieku, domādams, ka viņš nespēs to apdraudēt. 

Darbība nemieru laikā (2022.g. janvāris). 2022.gada janvāra sākumā lēmums paaugstināt autogāzes cenu izsauca nemierus, Tokajevs uzreiz piekāpās, paziņodams, ka gāzes cenas paliks iepriekšējā līmenī.
6.janvārī Tokajevs paziņoja, ka pārņem no sava priekšteča Nazarbajeva nacionālās drošības padomes priekšsēdētāja pienākumus un vērsās ar lūgumu pie Krievijas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas ievest karaspēku kārtības nodrošināšanai. Tāpat viņš veica virkni amatpersonu atstādināšanas, piemēram, Nacionālās drošības komitejas priekšsēdētāju Karimu Masimovu (savulaik prezidenta Nazarbajeva biroja vadītājs, pats ilglaicīgākais premjers neatkarīgās Kazahijas vēsturē). Arestēja vairākas augstas drošībnieku amatpersonas un rieteņu Kazahijas kriminālo autoritāti Armanu Džumalgedijevu (Mežonīgo Armanu).

Saites.
Kazahija.