Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tito, Josifs Brozs (1892.-1980.g.)

Dienvidslāvijas Sociālstiskās federatīvās republikas prezidents.

Dzīvesgājums. 1953.gadā ar savu jahtu Galeb ieradās Lielbritānijā, lai tiktos ar Vinstonu Čērčilu.
1953.gadā pēc Josifa Broza Tito pavēles Kosovas laukā tika uzbūvēts obelisks serbu tautas šūpulim - kaujas laukam ar nosaukumu - Gazimestānas obelisks (turku "varonis," arābu - "karotājs"). 50 m augsto obelisku veidojis Aleksandrs Deroko kā viduslaiku cietokšņa sargtorni.
Tito nepatika horvātu nacionālā varoņa Bana Jelačiča piemineklis Zagrebā kā horvātu nacionālisma simbols, tādēļ lika to aizvākt. Statuja atjaunota 1990.gadā

Aplūkojamie objekti.
Broza Tito kapene. Atrodas Belgradā. Baumas apšauba to, ka Tito patiesi ir še apglabāts. Tieši blakus kapenei ir izstāde ar Tito dāvātiem suvenīriem no visas pasaules.

Atradumi.
Broza Tito jahta. Jahta ar nosaukumu Galeb ("Kaija") vēl pirms II Pasaules kara uzbūvēta Itālijas pilsētā Dženovā. To izmantoja, lai pārvestu banānus no Āfrikas, bet, sākoties karam, Itālijas bruņotie spēki to pieprasīja savām vajadzībām. 1941.gadā to torpedēja Lielbritānija, bet vēlāk jahta tika salabota. II Pasaules kara gaitā jahta nonāca Vācijas pārvaldībā un to izmantoja mīnu izlikšanai. 1944.gadā netālu no Horvātijas krastiem jahtu nogremdēja Sabiedroto spēku bumbvedēji. Vēlāk to izcēla no jūras un tā kļuva par oficiālo Tito jahtu. 1953.gadā Tito to izmantoja, dodoties uz Lielbritāniju, kur Dienvidslāvijas prezidents tikās ar Vinstonu Čērčilu.

Saites.
Serbija.