Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tanzānija

Valsts Austrumāfrikā.

Galvaspilsēta - Daresalama.
Iedzīvotāji. Tanzānijā pie Ejasi ezera dzīvo hadzapi - ap 1000 cilvēku, kas ir bušmeņu cilšu atliekas Austrumāfrikā. Masaji.
Nauda - šiliņš. 1 dolārs - 1500-1600 šiliņu.

Tūristam. Vīza - var nopirkt ielidojot Daresalāmas lidostā. Skenē acs tīkleni un ņem abu plaukstu nospiedumus.

Vēsture. Tanzānijas teritorijā uzietas līdz šim vecākās zināmās mūsdienu cilvēka darbības pēdas - 3,8 miljonu gadu vecie Laetolas pēdu nospiedumi.
1873.gadā tagadējās Tanzānijas teritorijā Udžidžas pilsētā tikās Livingstons un Stenlijs.
XX gs. 50.-60.gados arheologi un paleoantropologi Tanzānijas austreņu daļā atklāja cilvēkveidīgu būtņu skeletu paliekas - zindžantropu un prezindžantropu, kā arī ļoti primitīvus darbarīkus. Pēc angļu zinātnieka Līkija domām, šīs būtnes dzīvojušas apmēram pirms 2,6 miljoniem gadu (līdzīgi atklājumi arī Kenijā un Sahārā).
Tanzānijas valsts izveidojās 1964.gada 26.aprīlī, apvienojoties Tanganjikas republikai ar Zanzibāras un Pembas sultanātiem.
Kopš 1996.gada valsts oficiālā galvaspilsēta ir Dodoma, bet faktiskā - Daresalāma.
7.augustā sprāgstvielām piekrautas smagās automašīnas iznīcināja ASV vēstniecības Nairobi (Kenija) un Daresalamā. Abos šais incidentos gāja bojā 224 cilvēki (13 amerikāņi to starpā) un 4585 guva ievainojumus. Amerikāņu izlūkdienesti ziņoja, ka pēdas ved Osamas virzienā un 26.augustā ASV prezidents Klintons deva pavēli dot raķešu triecienus „Al Kaidas” treniņnometnēm Afganistānā.

Apraksts. Valsts ZA atrodas Āfrikas augstākā kalnu virsotne - Kilimandžāra kalns (5895 m).
Tanzānijas teritorijā daļēji ietilpst trīs Āfrikas lielākie ezeri: Viktorijas, Tanganjikas un Njasas ezeri.
Ir slavenie Serengetas un Ngorongoro rezervāti.

Aplūkojamie objekti. Tanzāniju ceļotāji apmeklē galvenokārt  dzīvnieku un dabas aplūkošanai. Nevienā citā valstī nav tik liels teritorijas īpatsvars, kas būtu iekļauts aizsargājamā zonā - Tanzānijā tas sasniedz 25%. Tanzānijā arī dzīvo Āfrikā lielākais dzīvnieku skaits (20%), tostarp 30% lauvu un 25% visu Āfrikas gepardu un leopardu.

Arušas Nacionālais parks. Aruša ir tipiska savannas pilsētiņa ar kolorītu masaju tirgu, bet virs pilsētas paceļas Meru vulkāna siluets.
Mahales Nacionālais parks. Pie Tanganjikas ezera.
Gombi rezervāts. Šimpanzes.
Kilimandžāra kalns. 5895 m. Āfrikas simbols.
Masaimaras Nacionālais parks.

Serengeta Dabas parks.
Te ir mājvieta miljoniem dzīvnieku. Āfrikā vecākais dabas parks, kur ir lielākā dzīvnieku koncentrācija - to skaits sasniedz 4,5 miljonus. Parkā var vērot gan to, kā plēsēji medī savu laupījumu, gan to, kā rāmi ganās zebras, ziloņi un žirafes. katru gadu šeit norisinās planētas lielākā dz'vnieku izrāde - antilopju un zebru lielā migrācija, kam pa pēdām seko Āfrikas plēsēju izlase.

Ngorongoro krāteris. Pasaulē unikālākais krāteris un Ngorongoro rezervāts Serengeta parka nomalē, kurā dzīvo vairāk nekā 30 000 dzīvnieku un kuru dēvē par astoto pasaules brīnumu. Tieši te novērojama Āfrikas dzīvnieku dažādība, jo pie Ngorongoro krātera tie visi mīt kopā vienā teritorijā - tikai 20 km krātera diametrā.. Krātera noslēgtība un ūdens bagātība padarījušas šo vietu par patvērumu, kurp dodas savvaļas dzīvnieki, tostarp aizsargājamu sugu īpatņi. Krāteris ir 8300 kvadrātkilometru plašs un 600 metru dziļš. 38 000 masaju cilts pārstāvju te sadzīvo ar ziloņiem, nīlzirgiem, gazelēm, paviāniem, lauvām, zebrām, bifeļiem un žirafēm. Vieglas "lielā piecinieka" fotomedības.

Letolas nospiedumi. 3,7 miljonus gadu vecie pēdu nospiedumi, kas līdzīgi mūsdienu cilvēku pēdu nospiedumiem, uzieti Lētolā Tanzānijas ziemeļos. Patlaban tiek uzskatīts par pašu agrīnāko mūsdienu cilvēka esības pierādījumu-pieminekli.

Olduvajas aiza. Cilvēces šūpulis. Atrodas Ngorongoro krātera teritorijā. Ir viena no nozīmīgākajām aizvēstures vietām, kuru dēvē par cilvēces šūpuli. Tur atrastas vissenākā prasmīgā cilvēka (Homo habilis) atliekas. Tieši šeit attīstījusies evolūcija no Homo habilis, kas apdzīvoja aizu pirms 1,9 miljoniem gadu, līdz pirmajiem saprātīgajiem cilvēkiem (Homo sapiens), kas Olduvaju par mājām saukuši pirms 17 000 gadu.

Zanzibāras sala.
Kilvakisivana. Drupas.
Songomnara. Drupas.
Rapta. Nogrimusi pilsēta.

Natrona ezers. (Natron Lake) Saukts arī par "Sarkano ezeru" vai "Asins ezeru." Neparasts sāls un sodas ezers Tanzānijas ziemeļos ar koši asinssarkanu ūdeni - to rada ūdenszāles savā ziedēšanas sezonā. Dēļ tā asiņu krāsas sacerēts ne mazums briesmīgu leģendu, reizēm par to runā kā par pašu nāvīgāko vietu Āfrikā. Tajā neturas dzīvība, jo ezera ūdens temperatūra sasniedz pat 60oC. Dzīvo tur tikai dažas ekstrēmas dzīvības sugas. Katru gadu nogalina simtiem dzīvnieku, kas nonāk saskarē ar ezera ūdeni vai tā izgarojumiem. Nātrija karbonāts izdalās milzīgu piltuvju veidā un kristalizējas plāksnēs, kas izskatās kā mazi rozā aisbergi.

Kitulo botāniskais parks. Unikālākais un tropiskajā Āfrikā vienīgais botāniskais parks, kurš savu statusu ieguvis tur augošo ziedu daudzveidības dēļ. Kopumā parkā rodami vairāk 350 veidu augu, tostarp 45 veidu orhidejas. Šo parku sauc arī par «Dieva dārzu» vai «Ziedošo Serengeti». Īsta paradīze botāniķiem!

Dzīvnieku migrācija. 10 mēnešus gadā Tanzānijā var novērot visunikālāko parādību Āfrikā - dzīvnieku lielo migrāciju. Miljoniem savvaļas dzīvnieku migrē ne tikai Serengeti, bet arī citu nacionālo parku un rezervātu teritorijās.

Njasa ezers. Uz robežas ar Mozambiku un  Malāviju.

Manjara ezera valsts dabas parks. Nīlzirgi, krokodili, slavenās kokos kāpjošās lauvas un prāvas rozā flamingu kolonijas.

Raksti.
Tanzānijā atklāj 120 000 gadu senus Homo sapiens pēdu nospiedumus.

Saites.
Masaji.