Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tereškova, Valentīna (dz.1937.g.)

Biogrāfija. Dzimusi 1937.gada 6.martā Jaroslavļas apgabala Masļeņņikovas ciemā. Tēvs bez vēsts bija pazudis Ziemas karā Somijā. Neieguva augstāko izglītību.

Bija Jaroslavļas Tehnisko audumu kombināta komjaunatnes sekretāre.
2000.gadā par kosmiskajiem nopelniem tai piešķirs gadsimta sievietes tituls no Starptautiskās Gada sieviešu asociācijas. Laikabiedri atzīmē V.Tereškovas spēcīgo raksturu.

Kosmiskie sasniegumi. Neviens īsti nezina kādēļ tieši V.Tereškova izvēlēta pirmās sievietes kosmonautes lomai, jo lielāka pieredze tai laikā bija jau citām sievietēm kosmonautēm Irinai Solovjovai un Valentīnai Ponomarjovai, kas kosmosā tā arī netika.
Kļuva par pirmo sievieti kosmosā, kad 1963.gada 16.jūnija rītā misijas Vostok-6 gaitā devās 22 stundu un 50 minūšu ilgajā lidojumā ap Zemi. Pirmais un vēl joprojām ilgākais sievietes solo lidojums kosmosā. Viņas pirmie vārdi dodoties lidojumā bija: „Ei, debesis, noņemiet cepuri!” 3 dienas skafandrā nebija pavadīt viegli. Paši konstruktori Vostok kabīni bija iesaukuši par konservu kārbu, jo kosmonauts tajā tikko varēja pakustēties.
Neilgi pēc lidojuma sākuma Tereškova atklāja, ka automātiskā lidojuma programma noregulēta tā, lai kuģa orbīta pamazām attālinātos no Zemes. Tas nozīmēja, ka kuģis varēja pārvarēt Zemes pievilkšanās spēku un iziet atklātā kosmosā. Par to viņa steigšus ziņoja S.Koroļovam, taču kļūmi labot izdevās tikai nākamajā dienā.
Katapultējoties kosmonaute nosēdās ezerā. Spēcīgais vējš izpūta viņu krastā un tā tika cauri sveikā. Tikai ķiveres trieciena dēļ dabūja zilumu.

Pēc lidojuma. 5 mēnešus pēc slavenā lidojuma viņa saderinājās ar „trešo kosmonautu” Adrijanu Nikolajevu, bet vēl pēc vairākiem mēnešiem abi salaulājās. Baumoja, ka kāzas patiesībā notikušas pēc Ņ.Hruščova rīkojuma, bet publiski visi to noliedza. Tikai 2003.gadā Krievijas Pirmā kanāla dokumentālajā filmā to apstiprināja V.Tereškova pati. A.Nikolajevs tobrīd bijis vienīgais vecpuisis starp kosmonautiem, un viņam Valentīna patikusi. Tā savukārt, esot cierējusi pēc paša Jurija Gagarina.
Ģimenes dzīve viņiem abiem nebija laimīga. Piedzima meita Jeļena. Tereškova 70.gados sāka meklēt iespēju šķirties no vīra. Tas bija visai grūti, jo partija viņus izmantoja kā propagandas līdzekli. Tikai 1982.gadā Tereškovai izdevās panākt personisku audienci pie L.Brežņeva un iegūt atļauju laulības šķiršanai.
Drīz pēc tam viņa apprecējās ar ārstu Jūliju Šapošņikovu, ar kuru kopā nodzīvoja līdz pat vīra nāvei 1999.gadā.
Savulaik viņa darbojās Krievijas Augstākajā Padomē. 2008.gadā tika ievēlēta Jaroslavļas pilsētas domē no valdošās putin-partijas „Vienotā Krievija.”

https://www.youtube.com/watch?v=t0-aqvokkOE

Nospiedums civilizācijā.
Rīgā Tereškovas vārdā krievu okupācijas laikā tika saukta tagadējā Buļļu iela.
Asteroīds "Čaika." Nosaukts vārdā, ar kuru Tereškova sazinājās kosmosā.

Saites.
Krievu kosmonauti.