Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Trīspadsmitais datums

Saukts arī par "velna duci."

Numeroloģijā un misticismā ar skaitli "13" saprot sātanisku atkāpi no dievišķā skaitļa "12," kas simbolizē pilnību un harmoniju, bet "velna ducis" 13 šo harmoniju izjauc. Ir 12 zodiakālās zīmes, Olimpā mita 12 dievi, 12 pazaudētās Izraēla ciltis, Jēzum un Muhamedam bija pa 12 mācekļiem, gadā ir 12 mēneši, dienā ir 12 stundas utt.

Senie žīdi ciparus apzīmēja ar burtiem un ciparam "13" atbilda burts "M." Tomēr ar M burtu sākās vārds mem ("nāve"), kamdēļ arī jūdu vidū izraisīja bailes no "velna duča" skaitļ.

Kristīgajai civilizācijai ir raksturīgs ticējums, ka skaitlis "13" nes nelaimi vispār un 13.datumi ir neveiksmīgas un nelaimīgas dienas.
Kristīgā pasaulē - pie galda svētajā vakarēdienā pulcejās 13 cilvēki, pēc tā Kristus tika nodots, un sekojošā piektdienā tiesāts un pie krusta miris. 
Cita vēsturiska  versija saka, ka nelaimīgs šis datums ir tādēļ, ka franču karalis Filips IV Skaistais 1307.gada 13.datumā un piektdienā sarīkoja plašos Termpļa ordeņa locekļu arestus un iznīcināšanu.

Ir pat īpašas bailes no piektdienas un 13.datuma - frigatriskaidekafobija (Friga - skandināvu dieve, no kuras vārda veidojies angļu Friday).
No piektdienas, 13.datuma baidījās komponists Džoakīno Rosīni un tā arī nomira – 1868.gada 13.novembrī. Viņa biogrāfi to nosauc kā pirmo rakstīto avotu tādām bailēm.
Līdzīgās bailēs 1951.gada 13.jūlijā nomira komponists Arnolds Šēnbergs.

Dažādās valstīs ir dažādi nelaimīgie datumi:

Grieķijā, Spānijā un dažās Latīņamerikas valstīs – 13.datuma ceturtdiena;
Itālijā – 17.datuma piektdiena.

Interesanti, ka arī Rīgas centrā vecajās mājās bieži vien nav 13.numura dzīvokļa.

Saites.
Māņticība.