Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vezālijs, Andreass (1514.-1564.g.)

Andries van Wezel. Latīniski - Andreas Vesalius.
Itāļu anatoms un Vācijas imperatoru ārsts.

Dzīvesgājums. Cēlies no senas ārstu ģimenes, studējis arābu un romiešu darbus.
Viņš atklāja, ka daudzus secinājumus zinātnieki izdarījuši, pētot dzīvnieku līķus, jo cilvēku līķus viņiem nebija atļauts uzšķērst. A.Vezālijs ar lielām grūtībām saņēma atļauju anatomizēt noziedzniekus pēc nāves sodu izpildīšanas. Tādejādi viņš veica cilvēka līķu sekcijas un konstatēja, piemēram, ka melnsvārču apgalvojumi par to, ka vīrietim ir par vienu ribu mazāk nekā vīrietim, neatbilst patiesībai. Viņš neatrada arī īpašo kaulu, kas, atkal pēc melnsvārču stāstītā, esot mirušā vēlākās augšāmelšanās kodols.
Tā viņs 1543.gadā radīja anatomijas pamatus.
Par visu to spāņu inkvizīcija piesprieda zinātniekam nāves sodu. Vienīgi pateicoties karaļa Kārļa V aizbildnībai, šo sodu aizstāja ar grēku nožēlošanas ceļojumu uz Palestīnu.

Darbi. Savus atklājumus viņš lika uzzīmēt māksliniekam un izdeva pirmo cilvēka ķermeņa atlantu - "Septiņas grāmatas par cilvēka ķermeņa uzbūvi."

Avoti.
Ievads no "Septiņas grāmatas par cilvēka ķermeņa uzbūvi": "Ilgu laiku ārsti... noliedza, ka kaulu, muskuļu, nervu, vēnu un artēriju... stāvoklis viņiem ir svarīgs. Vēl vairāk: operācijas tie uzticēja bārddziņiem... Ārsti nenodarbojās ar ķirurģiju, un tie, kam viņi šo nodarbošanos uzticēja, bija pārāk neizglītoti un nesaprata, ko rakstīja profesori, kas izdarījuši sekcijas... Uzmanīgi lasot (romiešu ārsta) Galēna grāmatas,... esmu nonācis pie secinājuma, ka viņš nekad nav secējis cilvēka ķermeni, bet gan secinājumus izdarījis no pērtiķiem... Mūsu ķermeņa uzbūves pārzināšana ir ne tikai slavējama, bet arī noderīga cilvēces drošībai..."

Saites.
Medicīna.