Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Voicehovskis, Sergejs (?-1951.g.)

Krievu ķeizara laika ģenerālis, čehu militārais un sabiedriskais darbinieks.

Dzīvesgājums. Uzzinājis, ka Kolčaks atrodas gūstā pie lieliniekiem, uz Irkutsku steigšus devās ģenerālis Vladimirs Kapels (Владимир Каппель). Tomēr tas neizdevās nelaimes gadījuma dēļ, jo, ceļoties pāri Kanas upei, ģenerālis ielūza ledū, pēc tam saslima un nomira. Vienības komandēšana pārgāja ģenerālim Sergejam Voicehovskim, kas arī mēģināja izlauzties līdz Irkutskai. Viņa vienība, kurā nebija vairāk par 5000 vīru, ar kaujām veica 200 km maršrutu. 1920.gada februāra sākumā Voicehovska vienība bija jau tikai 7 km attālumā no Irkutskas, kur izvirzīja lieliniekiem ultimātu par Kolčaka un arī visu pārējo gūstekņu atbrīvošanu, kā arī naudas kompensācijas izmaksu. Noteikumus izpildīt lielinieki atteicās. Tad Voicehovskis pavēlēja gatavoties pilsētas ieņemšanai. Tad pienāca ziņa no Irkutskas apkaimē esošā čehu korpusa komandieriem, kas paziņoja, ka uzbrukuma gadījumā tie nostāsies lielinieku pusē. Kolčaka un viņa valdības locekļu liktenis čehus neinteresēja.
Tā Voicehovskis bija spiests atteikties no saviem plāniem. Bez tam tapa arī zināms, ka komunisti nošāvuši Kolčaku jau brīdī, kad viņa vienība pietuvojusies Irkutskai.

Vēlāk S.Voicehovskis kļuva par vienu no austi stāvošām Čehijas Republikas militārpersonām. Viņš uzstāja uz bruņotas pretestības izrādīšanu vācu nacistiem 1939.gadā.

1945.gada maijā to arestēja krievu "smerši" un izveda uz PSRS.

Ģenerālis miris 1951.gadā vienā no Gulaga nometnēm Taišetas pilsētas apkaimē Irkutskas apgabalā.