Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Višvakarmans

Senindiešu visvakarman - "visa radītājs."

Raksturojums. Vēdiskajā un hinduisma mitoloģijā dievišķais Visuma radītājs, cēlājs un dzejnieks. Višvakarmanam "Rigvēdā" ir veltītas divas himnas. "Rigvēdā" vārds Višvakarmans tiek lietots kā Indras un Surjas epitets.
Savukārt darbā "Vadžasanejisamhita" Višvakarmans ir Pradžapati epitets: daudzos gadījumos Višvakarmans tiek identificēts ar Pradžapati. Tāpat Višvakarmans tiek saistīts ar Tvaštaru vai pat identificēts. Višvakarmans raksturots ka visu redzošs - viņš raugās uz visām četrām debespusēm. Aprakstīta viņa seja, rokas, kājas, spārni. Viņš bija gudrais priesteris, "mūsu tēvs", runas pavēlnieks, "vienīgais dievu vārdu noteicējs." Višvakarmans bija rīkotājs un sadalītājs. Viņam piemita ātra doma, zināšanas par visām būtnēm un vietām.

Radniecība. Bija Dharmas mazdēls, Prabhasas un Jogasidhas dēls. Meita - Sandžaja. Dēls - Mala, pērtiķu barvedis un celtnieks. Citos avotos kā Višvakarmana tēvs tiek minēts Brahma.

Mīti. Tie vēsta, ka Višvakarmans radījis Zemi. Lai radītu pasauli, Višvakarmans ziedoja sevi. Mītos Višvakarmans darbojas kā tēlnieks, namdaris un kalējs.
Puranās un eposā Višvakarmans figurē daudzos sižetos, taču šeit viņa radītāja funkcijas tiek sašaurinātas līdz meistarīga celtnieka lomai. Viņš rakšasiem uzcēla pilsētu Lanku (eposs "Rāmajana"). Višvakarmans dieviem Varunam un Kuberam uzbūvēja greznas pilis. Tāpat viņš Kuberam uzbūvēja lidojušus ratus un izgatavoja vitni. Priekš Skandas Višvakarmans izgatavoja ieročus. Vēl tiek vēstīts, ka Višvakarmans radījis brīnišķīgu jaunavu. 

Saites.
Hindu mitoloģija.