Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Velss, Orsons (1915.-1985.g.)

Orson Welles.
Amerikāņu aktieris.

Dzīvesgājums. Šis amerikāņu aktieris darbojies dažādos žanros un medijos - teātrī, radio, kino. Galvenokārt palicis atmiņā ar 1938.gadā CBS radio kanālā iestudēto Herberta Velsa romāna "Pasauļu kari" lasījumu, kas bijis tik reālistisks un efektīgs, ka izraisījis masveida paniku miljonos amerikāņu.

O.Velsa iestudētais “Pasauļu karš" inscenējums, kas bija ieturēts reālistiskas radiopārraides stilā, izraisīja negaidītu masveida paniku ASV ziemeļaustrumos. Proti, daudzi klausītāji dzirdēto par citplanētiešu uzbrukumu uztvēra kā patiesu informāciju. Jāpiebilst, ka toreiz pārraidi noklausījās ap 6 miljoniem amerikāņu.
Nākamajā rītā pēc pārraides tikusi organizēta speciāla preses konference, kurā O.Velsam nācās publiski atvainoties par klausītāju maldināšanu. Lai gan medijos bija sacelta vētra, nekādu sodu tolaik vēl tikai 23 gadus jaunais Velss nesaņēma. Toties viņš ieguva aizraujoša stāstītāja reputāciju.

Darbi.
      "Pilsonis Keins." 1941.g. Šai filmā spēlēja multimiljonāra Keina lomu, tā prototips - ASV avīžu magnāts Randolfs Hērsts. Šī filma joprojām tiek uzskatīta par vienu no izcilākajām un rosinošākajām filmām kino vēsturē.

      "Lēdija no Šanhajas." 1947.g.
      "Ļaunuma pieskāriens." 1958.g.
      "Pusnakts zvani." 1966.g.
      "Viltots sākas ar "V."" 1974.g.

Saites.
Amerikas Savienotās valstis.