Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zugdidas alvas pērlītes

2500 alvas pērlītes atrastas Ergetas kapulaukā pie Zugdidas Gruzijā, senās Kolhīdas (ap 750.-650.g.pmē.) apvidū. Šīs no 1-1,5 mm lielās alvas pērlītes sver 3,5 mg. Tās ir izgatovotas no relatīvi tīras alvas ar nelielu vara, svina un dzelzs piejaukumu. Šajās alvas pērlītēs izurbti caurumi, kas liecina, ka tās bijušas savērtas garā virtenē. Caurumi alvas pērlītēs liek zinātniekiem palauzīt galvas. Savu neizpratni un pārsteigumu neslēpj Eva Koha, Bohumas kalnrūpniecības muzeja preses sekretāre. Viņa saka, ka apbrīnojami ir tas, ka senie cilvēki varēja izurbt caurumus tik niecīga izmēra alvas pērlītēs. Atveres ir tik niecīgas, ka tam cauri iet tikai tievs matiņš.
Bohumā (Vācija) izdarītas gaismas mikroskopiskās un rastrelektroniskās analīzes, kas pērlīšu iekšpusē atklāja horizontālas rieviņas. Tās liecina, ka šie caurumiņi nav dabiski radušies. Nav zināms, kādas tehnoloģiskās zināšanas un amatniecības meistarība kādreiz ir bijusi nepieciešama, lai šādus caurumus izurbtu tik niecīgu izmēru ķermenīšos.
Zinātnieki var tikai izteikt minējumus. Pētnieki Maikls Prange un Unsals Jalsins domā, ka paši urbji varētu būt izgatavoti no vara, bronzas, vai obsidiāna. Taču īsti gudri arī viņi nav tikuši, kādā veidā atveres izveidotas.
Gruzijā nav alvas atradņu. Līdz ar to rodas jautājums - no kurienes alva tika importēta? Zinātnieki izsaka pieņēmumu, ka alva tikusi ievesta no Afganistānas.