Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Baušļi, bauslība

Saskaņā ar žīdu mitoloģiju, Jāve nodevis pravietim Mozum akmens plāksnes ar 10 likumiem - bauslību. Šis notikums aprakstūts Torā jeb kristiešu versijā - Piektajā Mozus grāmatā.

Vecajā derībā minēti 3 vietās (ar nelielām atšķirībām saturā): 
      -  Otrā Mozus grāmata 20:2-17;
      -  Otrā Mozus grāmata 34:14-26;
      -  Piektā Mozus grāmata 5:7-21.

Korānā bauslība dēvēta par Tauratu, teikts, ka tā dota Mozum.

10 baušļi no Otrās Mozus grāmatas (20.nod. 3.-17.p.):
      1.bauslis. Tev nebūs citus dievus turēt Manā priekšā.
      2.bauslis. Netaisi sev elku tēlu vai kādu atveidu nedz pēc tā, kas ir augšā debesīs, nedz pēc tā, kas ir virs zemes, nedz pēc tā, kas ir ūdenī zem zemes. Nezemojies to priekšā un nekalpo tiem, jo Es, Tas Kungs, tavs Dievs, esmu dusmīgs Dievs, kas tēvu grēkus pie bērniem piemeklē līdz trešam un ceturtam augumam tiem, kas Mani ienīst, un dara žēlastību līdz tūkstošajam augumam tiem, kas Mani mīl un tur Manus baušļus.
      3.bauslis. Tev nebūs Tā Kunga, sava Dieva, Vārdu nelietīgi valkāt, jo Tas Kungs neatstās nesodītu, kas Viņa Vārdu nelietīgi valkā.
      4.bauslis. Piemini sabata dienu, ka tu to svētī. Sešas dienas tev būs strādāt un padarīt visus savus darbus. Bet septītā diena ir sabats Tam Kungam, tavam Dievam, tad nebūs tev nekādu darbu darīt, nedz tev, nedz tavam dēlam, nedz tavai meitai, nedz tavam kalpam, nedz tavai kalponei, nedz tavam lopam, nedz tam svešiniekam, kas ir tavos vārtos. Jo sešās dienās Tas Kungs ir radījis debesis un zemi, jūru un visu, kas tur atrodams, un septītajā dienā Tas Kungs atdusējās; tāpēc Tas Kungs svētīja sabata dienu, lai tā būtu svēta.
      5.bauslis. Godini savu tēvu un savu māti, lai tu ilgi dzīvotu tanī zemē, ko Tas Kungs, tavs Dievs, tev dod.
      6.bauslis. Tev nebūs nokaut.
      7.bauslis. Tev nebūs laulību pārkāpt.
      8.bauslis. Tev nebūs zagt.
      9.bauslis. Tev nebūs nepatiesu liecību dot pret savu tuvāku.
    10.bauslis. Tev nebūs iekārot sava tuvāka namu. 

Vēlākajā vēstulē galatiešiem jūdu "bauslība" saukta jau par "kalpošanas jūgu," bet par apgraizīšanu teikts ļoti asi: "...ja jūs topat apgraizīti, tad Kristus jums neder nenieka." (V, 1.-4.) Turpat par vienīgo un galveno prasību ticīgajiem izvirzīta tēze: "...cilvēks netiek taisnots caur bauslības darbiem, bet caur ticību uz Jēzu Kristu." (II, 16.) Tāds apgalvojums krasi izbeidza sakarus ne tikai ar judaismu, bet arī ar visām citām reliģijām pirms kristietības, jo tas atteicās no "darbiem," ar ko jāsaprot rituālo priekšstatu ievērošana. Aicinājums "Tur nav ne žīds, ne grieķis, tur nav ne kalps, ne svabadnieks" (III, 28.), kā jau minēts, daudzcilšu un daudzvalodu Romas impērijā bija spēcīgākais ierocis kristietības sludināšanai tautas masās. Šis izteiciens deva kristietības sludinātājiem visiedarbīgāko ieroci cīņā pret citām senatnes reliģijām.

Pergamenta baušļu raksts. Tos 1883.gadā par nelielu samaksu no kāda beduīna nopirka Jeruzālemē dzīvojošs senlietu tirgotājs - žīds Mozus Vilhelms Šapirs. Saskaņā ar Šapira liecību, 1878.gada vasarā viņš pirmo reizi izdzirdējis par dažiem seno ādas rokrakstu fragmentiem, kurus beduīni bija atraduši alā netālu no Nāves jūras pie Arnonas upes (Nāves jūras rokraksti tika uzieti pusotru desmitgadi pēc tirgotāja nāves).
Viņš tos atveda uz Eiropu, kur parādīja zinātnieku komisijai Vācijā. Tā ādas izstrādājumus pasludināja par viltojumiem un atteicās pētīt. Pēc tam tirgotājs devās uz Lielbritāniju, kur centās relikviju pārdot  Britu muzejam par 1 miljonu sterliņu mārciņu. Arī muzeja speciālisti to noraidīja kā viltojumu. Neveiksmju satriekts tirgotājs nākamajā gadā izdarīja pašnāvību Nīderlandē.
Pēc tirgotāja nāves viņa atraitne pārdeva tekstu grāmatu tirgotājam Bernardam Kvaričam un kopš tā laika par  pergamentiem nekas vairs nav dzirdēts - palikušas tikai dažas ar roku pārrakstītas kopijas.
Palikušās kopijas izpētīja Potsdamas universitātes žīdu Bībeles pētnieku grupas vadītājs Idans Deršovics. Interesanti, ka pergamentos bijuši rakstīti tādi žīdu valodas vārdi, kādus XIX gs. vidū vēl nebija atšifrējuši. Deršovics apgalvoja, ka šie rakstu pergamenti esot senāki par pašu Piekto Mozus grāmatu.

Saites.
Piektā Mozus grāmata.