Pētījums: senie ēģiptieši piramīdas orientēja pret debespusēm, izmantojot rudens ekvinokciju

Gīzas piramīdas saista pētnieku interesi ne tikai ar noslēpumainiem tukšumiem un, iespējams, apslēptām kamerām, bet arī ar savu precīzo orientāciju pret četrām debespusēm.

Gīzas Lielā piramīda ir orientēta pret četrām debespusēm ar kļūdu, kas ir mazāka par četrām minūtēm jeb vienu piecpadsmito daļu no grāda. Piramīdas dienvidu – ziemeļu ass no galvenā virziena uz ziemeļrietumiem novirzās tikai par 3 minūtēm, 54 sekundēm, turpretī tās rietumu – austrumu ass tikai par 3 minūtēm, 51 sekundi no galvenā virzienā nobīdās uz ziemeļaustrumiem (Sk.: “Pētījums: Lielās piramīdas pamatu malu izmēru starpība ir ne vairāk kā 14 cm”, aliens.lv, 18.07.2016.).

Arī Hefrēna piramīda Gīzā un Sarkanā piramīda Dašūrā ir orientēta ar augstu precizitātes līmeni. Turklāt visām trim piramīdām piemīt viena un tā pati “kļūda” – tās no galvenajiem debespušu virzieniem nobīdījušās pretēji pulksteņa kustības virzienam. Šāda kļūda nevar būt nejauša. Visticamāk, šī nobīde ir apzināti veidota.

Gadu desmitiem zinātnieki, diskutējot par to, kādā veidā seno ēģiptiešu piramīdu celtnieki spēja noorientēt savas monumentālās celtnes ar gandrīz nevainojamu precizitāti, izteikuši daudzus minējumus par seno ēģiptiešu izmantotajām metodēm. Taču neviena no tām (piemēram, Saules un Polārzvaigznes metodes) nešķita pietiekami pārliecinošs izskaidrojums.

Jaunāko izskaidrojumu nesen žurnālā “Ancient Egyptian Architectura” publicētā rakstā piedāvā inženieris Glens Dašs. Saskaņā ar to, senie ēģiptieši, lai panāktu piramīdu precīzu orientāciju pret debespusēm, izmantoja rudens ekvinokciju. Savā rakstā Dašs piemin, ka ekvinokcijas dienā ēģiptieši Saules ēnas mērījumiem izmantoja īpašas nūjas.

Eksperiments Konektikutā

2016.gada 22.septembrī ASV, Konektikutas pavalstī, Pomfretas pilsētā (Pomfret) Dašs veica eksperimentu, kur uz koka platformas novietoja koka nūju un visas dienas garumā atzīmēja nūjas mestās ēnas atrašanās vietu un virzienu.

Inženieris konstatēja, ka rudens ekvinokcijas dienā nūja mēt taisnu ēnu, kas gandrīz precīzi iet austrumu–rietumu virzienā. Tāpat kā trīs seno ēģiptiešu piramīdas, nūjas mestā ēna bija nedaudz nobīdījusies pretēji pulksteņa rādītāja virzienam. Pateicoties Zemes ass slīpumam, rudens ekvinokcijas laikā ēna iet tieši austrumu– rietumu virzienā.

Neskatoties uz to, ka eksperiments tika izdarīts Konektikutā, Dašs ir pārliecināts, ka šī metode ir tikpat sekmīgi izmantojama arī Gīzā. Vienīgais priekšnoteikums tam, lai rudens ekvinokcijas metode būtu ideāla, ir skaidra, saulaina diena, kādas ir vairums dienu Gīzā, sacīja Dašs. Viens nejauši patrāpījies mākonis neradītu nekādas problēmas, viņš piebilda. Koka nūju nostiprināja koka platformā vai zemē pie Gīzas piramīdām, turpināja Dašs.

Vai senie ēģiptieši izmantoja savu tempļu un piramīdu orientēšanai rudens ekvinokciju?

Kaut arī Daša Konektikutā veiktais eksperiments liecina, ka teorētiski senie ēģiptieši varēja savu piramīdu orientēšanai pret debespusēm izmantot rudens ekvinokciju, tomēr nevar ar simtprocentīgu pārliecību teikt, ka piramīdu celtnieki lietoja tieši šo metodi. Saskaņā ar pēdējo gadu desmitu laikā izdarītajiem eksperimentiem, senie ēģiptieši šim nolūkam varēja izmantot dažādas metodes, kuras balstījās vai nu uz Saules vai zvaigžņu stāvokļiem, sacīja Dašs.

Jautājumu sarežģī arī tas, ka paši senie ēģiptieši nav atstājuši rakstiskas ziņas par to ar kādām metodēm seno ēģiptiešu arhitekti panāca tik precīzu piramīdu orientējumu pret debespusēm.

Senie ēģiptieši atstājuši tikai nedaudzus pavedienus. Nav atrasti inženieru dokumenti vai arhitektu plāni, kas dotu tehnisku izskaidrojumu šai mīklai, savā pētījumā raksta Dašs. Intervijā ar livescience.com inženieris pieļauj, ka senie ēģiptieši izmantoja vairākas metodes.

Rudens ekvinokcijas metode ir vienkāršākā no visām metodēm, sacīja Dašs.

Dašs raksta, ka rudens ekvinokcijas laiku senie ēģiptieši noteikuši, skaitot 91 dienas pēc vasaras saulgriežiem. Tomēr nav pierādījumu, ka senie ēģiptieši prata noteikt vasaras saulgriežus. Ja jau šis jautājums ir tik neskaidrs, tad kā Dašs var tik droši zināt, ka senie ēģiptieši prata noteikt rudens ekvinokcijas laiku, ja par to nav ziņu nedaudzajos, līdz mūsdienām saglabājušos seno ēģiptiešu astronomiskajos tekstos?

Avoti:
egyptian-architecture.com
sciencealert.com
livescience.com
Klētnieks, Jānis. 2008., Mūžības valdnieki. Rīga: Tapals.

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.