Arheologi vienā no Luksoras kapenēm atrod vairākas mūmijas

Viena no lielākajām Luksoras kapenēm franču arheologi atraduši sarkofāgu, kura atradās Senās Ēģiptes Jaunās valsts XVIII dinastijas valdīšanas laikā dzīvojošas sievietes Poujovas (Pouyou) mūmija, teikts 2018.gada 24.novembra Ēģiptes Senlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija arī informēja par to, ka cita arheologu komanda turpat netālu esošās kapenēs atrada vairākus sarkofāgus ar mūmijām un uz viena sarkofāga atklāja hieroglifus, kuri minēja dievietes Mutas vārdu.

Vairāki ziņu avoti pasaulē bija izplatījuši kļūdainu ziņu par to, ka mūmijas atrastas vienuviet vienās kapenēs, kas gan neatbilst patiesībai, norādīja Ēģiptes Senlietu ministrija. 

Mūmiju ģimene

TT33 kapenēs, kā arheologi tās nodēvējuši, izrakumus veica Strasbūras Universitātes eģiptoloģijas profesora Frederika Kolina (Frederik Colin) vadītā franču arheologu komanda. Kaut arī kapenes kopš XIX gadsimta līdz šim notikuši vairāki izrakumi, kuru laikā atklāti daudz artefaktu, liela daļa no tām vēl arvien nav izpētītas.

Starp jaunajiem atradumiem ir XVIII dinastijas (1550.–1295.g.pmē.) laikā dzīvojošās sievietes Poujovas sarkofāgs, teikts francūžu komandas paziņojumā. Sarkofāgu atvēra preses konferences laikā, kas notika 24.novembrī, atklājot labi saglabājušos sievietes mūmiju.

Kā zināms, XVIII dinastijas valdīšanas laikā Ēģipte bija bagāta un varena impērija, kas kontrolēja Tuvo Austrumu teritorijas līdz pat mūsdienu Sīrijai.

Šajās pašās kapenēs francūži atrada vēl vienu sarkofāgu, taču tā īpašnieks nav noskaidrots. Tomēr gleznojumi uz sarkofāga un tā dizains norāda uz XVII dinastijas valdīšanas laiku (1580.–1550.g.pmē.), kad lielu daļu Ēģiptes teritorijas kontrolēja no Rietumāzijas nākušu iekarotāju grupa hiksi, informēja franču arheologi.

Vēl kapenēs atrastas vairākas mūmijas bez sarkofāgiem. Arheologi pieļauj, ka šīs mūmijas piederēja vienai ģimenei, tikai pagaidām nav skaidrs, kad šī ģimene dzīvoja. Tāpat nav zināms, vai šīs mūmijas ir saistītas ar Poujovas mūmiju.

Mumificēšanas uzraugs

Ēģiptiešu arheologu komanda Ēģiptes Senlietu augstākas padomes ģenerālsekretāra Mustafa Vaziri vadībā, veicot izrakumus TT28 kapenēs, atrada vairākas mūmijas un sarkofāgus. Arī par šīm kapenēm arheologi zināja jau sen, taču izrakumi tajās tikpat ka nebija veikti.

Hieroglifi uz viena sarkofāga piemin mumifikācijas uzraugu Tavu Inketlifu (Thaw InkhetIf), kurš kalpoja svētnīcā netālu no Tēbām, teikts viena no Ēģiptes Senlietu ministrijas tvitera tīkla ierakstiem.

Hieroglifi arī norādīja, ka InkhetIifs bija vairāku titulu īpašnieks, un ka svētnīcā kalpojošie cilvēki pielūdza pasaules radītāja, neredzamā debesu un saules dieva Amona sievu, debesu dievieti Mutu. Jaunās valsts laikā Amons, kura kulta centrs bija Tēbas, tika atzīts par augstāko dievu, vienīgo pasaules radītāju.

Kapenēs arheologi uzgāja vairākas mūmijas un sarkofāgus, kā arī ap 1000 ušebtu figūriņu, kuras senie ēģiptieši izgatavoja, lai dotu līdzi mirušajam kapenēs. Šīm figūriņām bija jākalpo mirušajam pēcnāves dzīvē.

Kapenēs turpinās izrakumi un pētnieki analizē atrastos artefaktus un mūmijas.

Avots:
livescience.com

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.