Senie ēģiptieši jau pirms 5000 gadiem gatavojuši zāļu vīnus

Zāļu uzlējumi uz alkoholisku dzērienu bāzes Senajā Ēģiptē bijuši pazīstami jau pirms 5000 gadiem, teikts ASV Nacionālās zinātņu akadēmijas rakstu krājuma tīmekļa versijā 13.aprīlī publicētā rakstā.

Pensilvānijas universitātes Arheoloģijas un antropoloģijas muzeja speciālisti Patrika E.Makgoverna vadībā, veicot ar 3150.g.pmē. datētā keramikas traukā konstatētu organisko vielu atlieku ķīmiskās analīzes, noteikuši, ka tajos kādreiz atradies vīnogu vīns, kam pievienoti dažādi augi un sveķi. Trauks atrasts vienā no pirmo Ēģiptes valdnieku - Skorpiona I - kapenēs, Abīdā, Augšēģiptē. Skorpiona I apbedījums bija izcili bagāts - līdztekus citām vērtībām tajā atradās trīs telpas, līdz griestiem piepildītas ar vairāk nekā 700 traukiem, kuros bija atradušies dažādi ēdieni un dzērieni.

Koku sveķu pievienošana vīnam, lai tādējādi novērstu slimības bija plaši izplatīta antīkajā pasaulē, zināma arī Senajā Ķīnā un turpinājusies līdz pat viduslaikiem, pētnieki norāda.

Uz izpētītā trauka virsmas atrastās ķīmiskās vielas liecina, ka vīnā likta dārza kalnumētra, zilie biškrēsliņi un vērmele. Citas vielas norāda uz iespējamu balzāma, sennas (Aleksandrijas lapas), koriandra, germandera, piparmētras, salvijas un timiāna klātbūtni.

Avots:
http://www.pnas.org
Pirmo reizi publicēts 15.04.2009.