Pie Ptaha svētnīcas Karnakā atrok kulta objektu glabāšanai paredzētu bedri

Karnakas tempļu kompleksā, seno Tēbu (mūsdienu Luksora) teritorijā strādājošā franču un ēģiptiešu arheologu komanda tikko pabeigusi izpēti 2014.gada decembra sākumā netālu no Ptaha tempļa atklātā apakšzemes kulta priekšmetu krātuvē. Izrakumos, kuri tika dokumentēti izmantojot ļoti augstas precizitātes tehnoloģijas, tika atrasti vairāki īpaši nozīmīgi reliģiski artefakti - 38 statujas, statuetes un dažādi citi vērtīgi priekšmeti.  

Ptahs

Ptahs, viens no nozīmīgākajiem senēģiptiešu dieviem, Memfisas, Senās valsts galvaspilsētas, kosmoģenēzē ir pasaules radītājs, arī podnieku, arhitektu, mākslinieku un tēlnieku aizbildnis. Memfisas triādē Ptahs ir Sekmetas vīrs un Nefertema tēvs.

Ptahs darināja laivas, ar kurām mirušie devās uz veļu valstību Duatu. Senēģiptiešu "Mirušo grāmata" viņu apraksta kā "Lielo Arhitektu, visa esošā formu darinātāju." Lietas un būtnes, dievus ieskaitot, kā vēstī uz tā sauktās Šabaka stēlas iekaltie Memfisas teoloģijas teksti, Ptahs radījis, vispirms tās iedomājoties un tad izrunājot to vārdus.

Ikonogrāfijā Ptahs tiek attēlots kā mūmijas autā ietīts vīrietis ar zaļu ādu, noskūtu galvu un karalisko bārdu. Rokā Ptahs tur trīsdaļīgu zizli, kas satur trīs visnozīmīgākos senēģiptiešu reliģiskos simbolus - vazu (was), spēku un varu simbolizējošu zizli ar noliektu galu, anku (ankh) - dzīvības simbolu un džedu (djed) - stabilitātes un ilgmūžības stabu.

Ptaha templis Karnakā

Ptaha templis Karnakā atrodas pie Amona Ra tempļa kompleksa mūra, uz Z-ZR no galvenās svētnīcas, un kopš 2008.gada starpdisciplināras programmas ietvaros, sadarbībā ar Ēģiptes Senlietu pārvaldi, to pēta franču un ēģiptiešu Karnakas tempļu izpētes centra speciālisti.

Ptaha templis celts senākas, Vidējās valsts laikā būvētas svētnīcas vietā XVIII dinastijas varenākā faraona, Tutmesa III, valdīšanas laikā (1479.- 1424.p.m.ē.). Vēlāk, Ptolemaju dinastijas laikā (323.-30.g.pmē.), to atjaunoja un paplašināja.

Templis sastāv no pašas svētnīcas, kurā atrodas altāris un sešiem, nelieliem, viens otram tuvu uzceltiem vārtiem. Vieni no tiem celti Ptolemaju periodā, bet pārējie pieci datējami ar XVIII dinastiju - vieni uzbūvēti valdnieces Hatšepsutas laikā, atlikušie četri - Tutmesa III laikā.

Favīsa

Divus metrus aiz Ptaha tempļa arheologi 2014.gada decembra sākumā atklāja kulta objektu glabāšanai speciāli paredzētu bedri jeb favīsu, kā šādas sakrālu priekšmetu apakšzemes slēptuves no latīņu favissa veidotā jēdzienā sauc arheoloģiskā terminoloģijā. Tās dibenā arheologi uzgāja 38 statujas, statuetes un vērtīgus, ap sēdoša dieva Ptaha statuju izvietotus priekšmetus.

Atradumu saraksts:

Favīsas augšējā daļā tika atrasta sfinksas statuja un nelielas statujas galva, kas, iespējams, attēlo dievu Imhotepu, bet bedres malā uzgāja stēlas fragmentus. Atbilstoši keramikas tipoloģijai un uzrakstiem, statuju kolekcija datējama ar VIII-VII gs. pmē., tātad ar XXV dinastijas sākuma posmu.

Ar milimetra precizitāti

Gan priekšmetu skaita, gan to kvalitātes ziņā, kā norādīts pētnieku preses relīzē, Ptaha tempļa favīsa ir vērtējama kā Ēģiptes mēroga nozīmes atradums. Īpaši arheologi izceļ izrakumu dokumentācijas augsto precizitāti - atsegtos slāņus un priekšmetus fotogrammetriski fiksēja arheoloģijā specializējies topogrāfs.

Šī tehnika, ar atbilstošu programmatūru apstrādājot simtiem izrakumu laikā uzņemtas fotogrāfijas un tās sasaistot ar ļoti precīziem, topogrāfiski iezīmētiem punktiem, ļauj veikt trīsdimensionālu katra izrakumu posma digitālo rekonstrukciju - no pirmajiem bedrē atrastajiem artefaktiem līdz statuju izcelšanai. Iespējamās kļūdas robeža ir tikai daži milimetri.

Darbus, sakarā ar atradumu vērtību, vajadzēja veikt ātri, tai pašā laikā saglabājot pēc iespējas pilnīgāku informāciju par izrakumu vietu.

Visi dienasgaismā celtie artefakti tiks pētīti un restaurēti Karnakas Tempļu izpētes centra laboratorijā. Izrakumi turpinās, un zinātnieki cer iegūt vēl vairāk ziņu par Ptaha tempļa apkārtni.

Augšējais attēls: No kreisās: Favīsā atrasta Ozīrisa statuete un figūriņa, neliela, iespējams, dieva Imhotepa galva. CNRS-Cfeetk / J.Maucor publicitātes foto.

Avoti:
pasthorizonspr.com
en.wikipedia.org
pixgood.com

Pirmoreizi publicēts 16.03.2015.