Vai Lielajā piramīdā atklātas divas, līdz šim nezināmas telpas: eģiptologi ir skeptiski

Pirms gada, 2015.gada novembrī “Piramīdu skenēšanas projekta” (Scan Pyramids Project) komanda, kuru veidoja pētnieki no dažādām universitātēm, institūtiem un kompānijām, Lielās jeb Hufa piramīdas austrumu pusē zemes līmenī, kā arī monumenta augšējā daļā konstatēja termiskas anomālijas, kas varētu norādīt uz tukšu telpu eksistenci (Sk.: Vai Lielajā piramīdā atklāta faraona Hufa kapa kamera?, aliens.lv, 03.12.2015.) Pavisam nesen, pirms nepilna mēneša skenēšanas projekta komanda paziņojusi, ka piramīdas skenēšanas otrajā gadā viņi atklājuši vēl divus, iepriekš nezināmus tukšumus.

Mediji visā pasaulē, likdami saviem materiāliem sensacionālus virsrakstus, rakstīja, ka šādi tukšumi Lielajā piramīdā nepārprotami liecina par slepenas kameras vai kapeņu eksistenci.

Tomēr krietni piesardzīgāka un skeptiskāka savos spriedumos un vērtējumos ir Ēģiptes Senlietu ministrijas izveidotā Piramīdu skenēšanas projekta pārraugošā eģiptologu grupa, kuru vada bijušais Ēģiptes Senlietu ministrs Zahi Havass.

Vai patiešām Lielajā piramīdā atklātas, iepriekš nezināmas kameras?

Piramīdu skenēšanas projekta pētnieku komanda 15.oktobrī izplatītājā preses relīzē paziņoja, ka skenēšanas otrajā kārtā Lielajā piramīdā atklāti divi, iepriekš nezināmi tukšumi.

Saskaņā ar komandas paziņojumu, viens tukšums konstatēts piramīdas ziemeļu pusē, rajonā, kur redzami četri otrādi apgrieztas V- formas monolīti. Senatnē šīs formas bluķi nebija redzami, jo tad piramīdu sedza pulētas balta kaļķakmens apšuvuma plāksnes, kuras gadsimtu ritumā tika noņemtas, lai izmantotu kā būvmateriālu citos celtniecības projektos. Otru tukšumu 105 metru augstumā skeneri atklāja piramīdas ziemeļaustrumu stūrī.

Tukšu telpu meklēšanai Lielajā piramīdā zinātnieki izmantoja muonu detektoru, ar kuru mēra Zemes virsmu sasniedzošajā kosmiskajā starojumā esošu subatomāru daļiņu, muonu, blīvumu.

Pārvietojoties gandrīz ar gaismas ātrumu, 1 kvadrātmetru Zemes virsmas minūtē sasniedz ap 10 000 muonu. Muoni rodas, kosmiskajām starojumam mijiedarbojoties ar atomiem atmosfēras augšējos slāņos, teikts “Piramīdu Skenēšanas projekta” komandas izplatītajā preses relīzē. Muoni, pirms tie tiek absorbēti, spēj iziet cauri pat simtiem metru biezam akmens slānim, paskaidroja pētnieki.

Muoni viegli šķērso tukšumus, taču, saduroties ar cietāku materiālu, tiek vai nu atstaroti vai absorbēti. Izmērot muonu izmaiņas, tiem iespiežoties dziļāk Lielajā piramīdā, pētniekiem pavērās iespēja izpētīt piramīdas apslēptos rajonus, teikts skenēšanas projekta komandas paziņojumā. Lai veiktu šādus mērījumus, ir vajadzīgs precīzs muonu detektors, kurš ilgākā laika periodā pa mēnešiem, nedēļām un dienām savāc pietiekamu datu apjomu.

Ēģiptologi ir piesardzīgi

Savukārt Ēģiptes Senlietu ministrijas izveidotā, no pieredzējušiem ēģiptologiem sastāvoša “Piramīdu skenēšanas projekta” komandas darbu uzraugošā zinātnieku grupa, kurā piedalās arī amerikāņu ēģiptologs Marks Lēners, nebūt nav pārliecināta par to, ka Lielas piramīdas skenēšanas gaitā atrastas divas, iepriekš nezināmas telpas.

Skenēšanas darbus uzraugošā komanda ar Ēģiptes Senlietu ministrijas starpniecību presei izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka nesen atklātās anomālijas nepieciešams rūpīgāk izpētīt, pirms izteikt tik sensacionālus paziņojumus par slepenu kameru atklāšanu Lielajā piramīdā. Grupa arī rekomendēja pagarināt “Piramīdu Skenēšanas projektu” uz vēl vienu gadu, lai savāktu vairāk pārliecinošus datus.

Zahi Havass intervijā Livescience.com paskaidroja, ka iegūtos rezultātus var izskaidrot ar dažāda lieluma monolītiem, kas izmantoti Lielās piramīdas celtniecībā.

“[Piramīdas] serdi veido lielāki un mazāki akmeņi un starp tiem jebkurā vietā var būt palikušas spraugas,“ - sacīja Havass.

Smaga mācība

Ēģiptes Senlietu ministrija guva rūgtu mācību pēc tam, kad izgāzās līdzīgs skenēšanas projekts Tutanhamona kapenēs. Pagājušajā gadā eģiptologs Nikolass Rīvs (Nicholas Reeves) paziņoja, ka, skenējot pēdējā XVIII dinastijas faraona Tutanhamona kapenes, izdevies iegūt liecības par to, ka aiz slepenām durtiņām varētu atrasties Ehnatona sievas Nofretetes kapenes.

Patiesi, sākotnējie Tutanhamona kapeņu skenēšanas rezultāti norādīja uz slepenas, līdz šim neatklātas telpas, kas, iespējams, varētu būt slavenās Nofretetes kapa kamera, esamību, saceļot lielu ažiotāžu medijos un izprovocējot skeptisku reakciju no pārējo eģiptologu puses. Diemžēl atkārtotā skenēšanā neizdevās iegūt pierādījumus par to, ka Tutanhamona kapenēs varētu būt kāda slepena apbedījumu telpa.

Pirms kļuva zināmi Tutanhamona kapeņu skenēšanas otrās skenēšanas kārtas negatīvie rezultāti, Ēģiptes Senlietu ministrija, kā arī Tūrisma ministrija bija izplātījusi paziņojumu, ka pieļauj iespējamību, ka Nofretete varētu būt apbedīta kāda līdz šim neatklātā telpā Tutanhamona kapenēs.

Avoti:
livescience.com
en.wikipedia.org

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.