Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Evanss, Arturs Džons (1851.-1941.g.)

Arthur John Evans.
Britu arheologs, Knosas pils aklājējs Krētas salā.

Dzīvesgājums. Dzimis 1851.gada 8.jūlijā.
Mācījies Oksfordas un Getingenes universitātēs.
Ašmola Oksfordas muzeja direktors 1884.-1908.gadam.
No 1909.gada Oksfordas universitātes profesors.

Izrakumi Krētā (1899.-1930.g.).  Ar pārtraukumiem veicis izrakumus Krētā no 1899. līdz 1930.gadam, kur atklājis Knosas pili un pamatīgi izpētījis Krētas bronzas laikmeta kultūru.
Mūsdienu pasaulei mīnojiešus no jauna atklāja sers A.Dž.Evanss, kurš 1900.gadā, divus gadus pēc tam, kad Otomaņu impērija bija spiesta salu atstāt un tās teritorijā tika nodibināta neatkarīga valsts, uzsāka izrakumus Krētas salā, Kefala uzkalnā. Te viņš atraka milzīgo, grieķu leģendās aprakstīto Knosas pili, kuru Mīnojam bija uzcēlis slavenais atēnietis Dedals. Evansam uzreiz bija skaidrs, ka viņš atradis slaveno labirintu. Mīnoja pils izpētei arheologs veltīja 30 savas dzīves gadus. Daudzās pils zāles greznoja krāšņas freskas. Atklāto nezināmo pirmshelēnisko kultūru A.Dž.Evanss nosauca mitoloģiskā valdnieka Mīnoja vārdā un izstrādāja tās periodizāciju.

Pēc A.Dž.Evansa domām, mīnojieši - kā viņš tos nosauca - bija bēgļi no Ziemeļēģiptes, kurus aptuveni pirms 5000 gadiem pirmā Ēģiptes apvienotāja faraona Narmera vadībā padzinuši iebrucēji no Nīlas augšteces.

Miris 1941.gada 11.jūlijā.

Saites.
Mīnojiešu kultūra.
Knosas pils.