Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Knorozovs, Jurijs (1922.-1999.g.)

Krievu lingvists, maiju rakstības atšifrētājs.

Darbība. Knorozovs atšifrēja maiju rakstību, strādādams pilnīgi viens un atrazdamies tūkstošiem kilometru attālumā no maiju dzīves areāla.

Par Knorozova atklājumu uzzināja visā pasaulē. Tomēr Kārnegija institūta (Vašingtonā) kurators Ēriks Tompsons ne pa jokam saskaitās par to, jo līdz šim skaitījās galvenais speciālists maiju rakstībā. Tā kā Knorozovam trūka izejas materiāla, tad vairākas lietas nebija pietiekami labi izstrādātas un pamatotas - Tompsons pieķērās tieši tām, lai diskreditētu Knorozova atklājumus. Esot nogājis pat līdz tam, ka Tompsons aizliedzis (!) Knorozovam turpināt atšifrēšanas darbu.

Knorozovs mēģina atšifrēt Indas ielejas rakstību. Bijuši vismaz 5 nopietni mēģinājumi izlasīt Indas ielejas rakstību protodravīdu valodā. To centās izdarīt tēvs Hērass (Heras), somu komanda Asko Parpolas vadībā, krievu komanda Jurija Knorozova vadībā, Valters Feirserviss un I.Mahadevans. Ja viņu darba rezultātus vajadzētu sasummēt dažos vārdos, tad jāsaka, ka neviens no šiem pētniekiem nepiekrīt kāda cita atšifrējumam. Pat vēl vairāk - viņiem nav vienota viedokļa arī par Indas rakstības "dravīdiskajām" iezīmēm. Skaidrs, ka šāds scenārijs dravīdu tēzes attīstību diez ko neveicina, īpaši jau ņemot vērā, ka Parpola, Knorozovs un Mahadevans pie atšifrēšanas strādāja ilgstoši un intensīvi, izmantojot arī datoru palīdzību.

Aplūkojamie objekti.
Piemineklis Meksikā. Atklāts 2018.gada martā Meridā (Jukatāna), jo Meksikā Knorozovu godina kā varoni.

Saites.
Maiju rakstība.