Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Plūtarhs (~64.~127.g.)

Sengrieķu izcelsmes romiešu rakstnieks, vēsturnieks un filozofs platoniķis. Askētisma un dogmatisma pretinieks, slavinājis pilsoniskumu un augstas tikumības varonību. Viņa ietekme vērojama Renesanses un Apgaismības laikmeta kultūrā.

Dzīvesgājums. Reiz viņš ir viesojies Ēģiptē, taču galīgi nav zināms ne viņa uzturēšanās ilgums, nedz arī tas, ko viņš te uzzināja. Iespējams, ka vinu ēģiptiešu priesteriem rekomendēja Delfu priesteriene Klēja.

Kritika. Daudzi viņa laikabiedri Plūtarhu sauca par fantazētāju. 

Darbi. Izdevis ievērojamu grieķu un izcilu romiešu valstsvīru «paralēlas» biogrāfi­jas, kurās ikreiz kādu romieti salīdzinājis ar kādu grieķi, lai parādītu abu tautu līdzvērtību.
      „Morālija” – lielākais no viņa darbiem, ļoti liels apjoma ziņā „Izīda un Ozīriss” ir viena no darba nodaļām, tā veltīta Delfu priesterienei Klējai un uzrakstīta dialoga formā.
      „Paralēlie dzīves apraksti.”  Uzrakstīti I gs. 2.pusē. Daudzu svarīgu vēsturisku personu biogrāfiski sacerējumi, kas pāroti pa diviem, lai rastu savstarpēju salīdzināšanas iespēju.
      „Tēzejs.”
      Filozofisks traktāts par Mēness plankumiem.
      „Par „E” nozīmi Delfos” – traktāts, kas uzrakstīts dialoga formā starp autoru un dažiem viņa draugiem. Darba tēma ir „E” burts, kas uzšņāpts virs ieejas Delfu Apolona templī. F.Bebits šo darbu iztulkojis angliski.
      „Platoniskie jautājumi.”
      „Debate par seju, kas redzama uz Mēness diska.”
      «Tālo gadsimtu slava»
 - izdevniecība «Liesma» laida klajā 1975.gadā, un tajā autors bija parādījis Romas republikas norietu slavenu valstsvīru un karavadoņu biogrāfijās.
      «Hellāda no Perikla līdz Aleksandram». Veltīta Senās Grieķijas vēsturei.

Plūtarha darbos atrodamas visai daudzu neizprotamu un noslēpumainu notikumu apraksti, par kuriem vairāk šķirklī Nezināmais Plūtarhs.

Saites.
Sengrieķu vēsturnieki.
Sengrieķu filozofi.
Nezināmais Plūtarhs.