Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rabīni

Rabbi – „mans kungs.”
Garīdznieki, kas atrodas jūdu draudžu priekšgalā un vada tās.

Vēsture. Pirmo reizi rabīni parādījās Spānijā XI gs. kā likumu mācītāji un soģi, kas pārvaldīja draudzi. "Ja rabīns tev pat kreiso nosauks par labo, bet labo par kreiso, tad tev tomēr jāpaklausa viņam" - tā mācīja sinagogā. 
Viduslaikos notika vairāki mēģinājumi sistematizēt judaisma dogmas un Rietumeiropā ar to nodarbojās rabīni. Piemēram, XII gs. viens no judaisma pīlāriem - rabīns Maimonīds formulēja "13 ticības apliecinājumus," un šīs dogmas ticīgajiem bija katru dienu jāskaita lūgšanas laikā. 
1290.gadā pirmo reizi slepenos Kabalas tekstus pierakstīja rabīns Mozus ben Šentobs no Leonas. Kopš tā laika Kabala tika uzskatīta par mistisku, maģisku un alķīmisku tekstu sakopojums, tātad judaistu ezotērisma apkopojums.
1905.gada revolūcijas laikā Krievijā rabīni piedalījās cīņās pret streikiem, dibināja kaujinieku grupas revolucionāri noskaņotās žīdu jaunatnes piekaušanai, ziņoja policijai par nelegālām sapulcēm un nodeva ohrankai revolucionārus. 1908.gadā Varšavā rabīnu kongress vērsās ar pateicību pie Nikolaja II un cildināja viņu par revolūcijas apspiešanu. 1910.gadā rabīni savā kongresā Viļņā aicināja iznīdēt revolucionāro kustību. Rabīni uzstājās pret revolucionāro kustību savienībā ar žīdu nacionālistu-cionistu partiju.

Saites.
Judaisms un judaisti.