Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vūlijs, Čārlzs Leonards (1880.-1960.g.)

Sir Charles Leonard Woolley.
Britu arheologs, leģendārās Ūras atracējs.

Dzīvesgājums.
Izrakumi Ūrā (1922.-1927.g.). Izrakumus veica apvienotā Britu muzeja un Pensilvānijas universitātes arheologu komanda angļu arheologa sera Leonarda Vūlija vadībā. Viņš veica vismaz 6 izrakumu kampaņas no 1922.-1929.gada vasarai. Pavisam drīz arheologs uzgāja daudz liecību par šumeru tautu.
Atrada Ūras I dinastijas ķēniņu kapenes, kur bija daudz dārgumu un arī citu artefaktu. L.Vūlijs konstatēja cilvēku upurēšanas liecības, Ar lielu uzcītību anglis rakās cauri visiem kultūrslāņiem 14 m dziļumā, līdz strādnieki uzdūrās plašam un „tīram” māla slānim, kurš varēja būt radies tikai plūdu rezultātā un bija vairāk nekā 2,5 m biezumā. Zem tā, pretēji gaidītajam, neatradās neskarta zeme, bet gan akmens laikmeta apmetne ar rupji veidotu māla trauku lauskām un krama bultu uzgaļiem. Viss tas būtiski atšķīrās no šumeru kultūras. Leonards Vūlijs ar šiem izrakumiem pierādīja, ka Lielie plūdi ir bijis vēstures fakts, nevis bībeliski izdomājumi.
Savus atradumus Ūras ķēniņu kapenēs Vūlijs datēja ar IV gadu tūkstoti pmē. un līdz tam laikam precīzu ziņu par tik senu laikmetu nebija.
Izrakumi Alalahā. No 1937.-1939.gadam un tad atkal no 1946.gada piedalījās izrakumos Alalahā Turcijā. 1947.gadā ziņoja, ka atklājis kāda ķēniņa Jarimlima gandrīz 4000 gadu veco kapu.

Saites.
Ūra. 
Arheoloģija un arheologi.