Zviedrijā atklāts rets, labi saglabājies laivas kaps

Zviedru arheologi, izdarot pārbaudes izrakumus kādas jaunbūves vietā Vecajā Upsalā, 74 km uz ziemeļiem no Zviedrijas galvaspilsētas Stokholmas, bija pārsteigti, atklājot nevis vienu, bet pat divus laivu kapus, no kuriem viens bija netraucēts un tajā bija apbedīts cilvēks kopā ar zirgu un suni.

Lai arī “laivu kapi” uzieti visā Eiropā, jo īpaši Skandināvijā, piemēram, pašā Zviedrijā līdz šim bija zināmi 10 šādi apbedījumi, tomēr nevar teikt, ka tie ir bieži sastopami. Par laimi, pēdējā laikā arvien biežāk arheologiem uzsmaida laime atrast šāda veida kapus, piemēram, pagājušajā gadā norvēģu arheologi Norvēģijas dienvidaustrumos netālu no Haldenas zem aramzemes atklāja mājas paliekas un kuģi. Pēc mēneša citu kuģa apbedījumu atklāja Midgardas Vikingu centrā, Hortenā, Oslofjorda krastā.

Tā kā šāds apbedīšanas veids bija ļoti rets, tad tikai sabiedrībā augstu stāvokli ieņemoši cilvēki varēja izpelnīties godu tikt apbedītiem dabiska izmēra kuģos vai laivās, kuri tika piekrauti ar upurētiem dzīvniekiem, piemēram, zirgiem, suņiem, kā arī plēsīgiem putniem, ieročiem un dārgumiem.

“Šīs apbedījumu laivas tika taisītas no pārklājošiem dēļiem un tām bija simetriski gali, īsts ķīlis un pārklājošie dēļi bija savienoti cits ar citu, teica Johans Ānunds, firmas “Archaeologists” reģionālais vadītājs.

“Laivu kapi” datējami ar laika periodu, kas aptver dzelzs laikmetu (550.-800.g) un vikingu laikmetu (800.-1050.g.). Vairumā gadījumu viss, ko arheologi atrod, ir tagad satrunējušas kuģa paliekas, kas sniedz visai miglainu priekšstatu par laivu kapu.

Nozīmīgs atklājums

Divu laivu apbedījumu atklājums Vecajā Upsalā arheologiem bija negaidīta veiksme. Vecā Upsala bija nozīmīgs reliģiskais, ekonomiskais un politiskais centrs m.ē. III gs. un tās apkārtnē atrodami daudzi arheoloģiskie pieminekļi. Jau pagājušā gada rudenī vietā, kur paredzēts celt jauno mācītājmuižu, arheologi sāka izrakumus. Sākotnēji atraka ar viduslaikiem datētu aku un pagrabu. Taču, turpinoties izrakumiem, arheologi zem šīm konstrukcijām atklāja vienu no laivu apbedījumiem. Atklājums kardināli mainīja izrakumu mērķi un izpētes pēdējā mēnesī arheologi atraka divus laivu kapus.

Šis ir vienreizējs arheoloģisks atklājums, sacīja zviedru arheologs Antons Seilers. Pēdējo reizi laivas kaps Zviedrijā atklāts gandrīz pirms 50 gadiem, viņš piebilda.

Viens laivas kaps bija stipri bojāts, acīmredzot nopostīts jau XVI gs., kad uzcēla pagrabu. Uz bojātā kuģa arheologi atrada dažus cilvēka un dzīvnieku kaulus, taču tie, pēc visa spriežot bija pārvietoti, līdz ar to zudis sākotnējais apbedījuma konteksts, kas apgrūtinās tālāku analīzi.

Savukārt otrais laivu kaps bija labi saglabājies. Kuģa pakaļgalā atradās cilvēka skelets, turpretī zirga un suņa skeleti atradās kuģa priekšgalā. Tāpat arheologi uz kuģa atrada mirušajam līdzi dotus ieročus - zobenu, vairogu un šķēpu, kā arī greznu ķemmi un koka gabalus, un pat naglas, kas, acīmredzot, bija palikušas pēc kuģa uzbūvēšanas.

“Mēs par šo cilvēku neko daudz nezinām,” - sacīja Ānunds. “Taču skeleta analīze varētu atklāt, cik vecs viņš bija, cik garš, kā arī to vai viņš bija slims un kādas viņam, iespējams, bija traumas. Un, varbūt, mums izdotos pat noskaidrot, kur apbedītais uzaudzis un kur pavadījis lielāko daļu sava mūža,” - turpināja Ānunds.

Dzīvnieki, kas bija apbedīti kopā ar vīrieti, bija vai nu upuri, kas doti līdz, lai palīdzētu mirušajam viņsaulē, vai arī apliecināja viņa augsto statusu sabiedrībā, paskaidroja pētnieks.

Neskarta laivas kapa atklājums arheologiem paver iespēju pirmo reizi Zviedrijā pētīt vikingu apbedīšanas tradīcijas, izmantojot modernās zinātnes metodes. “Tagad mēs varēsim izmantot modernās zinātniskas metodes, lai iegūtu jaunus rezultātus, jaunas hipotēzes un atbildes. Mēs arī analizēsim laivu kapus saistībā ar Upsalas vēsturi un iepriekš veiktajiem izrakumiem,” - sacīja Seilers.

Pēc tam, kad arheologi būs pabeiguši pētījumus, daļa atradumu nonāks Vecās Upsalas muzejā un Zviedrijas Vēstures muzejā, Stokholmā.

Avoti:
sciencealert.com
livescience.com
forbes.com

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.