Spoks kolhoznieku ekskursijas fotogrāfijā

Salīdzinot mazo Latviju ar lielo pasauli un tās virtuālajās artērijās plūstošo informācijas apjomu, gluži saprotami, ka lielākoties mēs parasti aplūkojam ārzemju notikumus un runājam par citās zemēs redzētām neizskaidrotām parādībām. Tāpēc jo svarīgāks un interesantāks mums šķiet katrs pašu mājās iegūts materiāls. Šoreiz piedāvājam aliens.lv lasītājiem neparastu fotogrāfiju, kas uzņemta XX gs. otrajā pusē vai nu Latvijas pierobežā, vai kādā no mūsu kaimiņu zemēm.

Vieta: iesākumā tika minēta Lietuva, Traķu-Sarasai apriņķis. Tomēr, noskaidrojot apstākļus, izrādījās, ka tikpat labi tā varētu būt arī Latgale vai Baltkrievija vai vēl kāda cita vieta. Iespējams, ka vēl dzīva ir viena no attēlā redzamajām personām - Nora Vidiņa, tomēr pārliecības par to nav un viņas dzīves vieta arī nav zināma.

Laiks: aptuveni 1967.-1968.gadi. Arī visai neprecīzi.

Apraksts: Dobeles rajona Bikstu ciema iedzīvotāju, kas strādāja vietējā Bikstu kolhozā, ekskursija. Tolaik bija visai pieņemts ar kolhoza transportu brīvdienās ceļot pa tuvāko apkārtni. Arī Bikstu ļaudis bijuši visai aktīvi un apmeklējuši tuvākus un tālākus novadus savā apkārtnē - Staburagu, Daugavas lokus, Latgali, Lietuvu, Baltkrieviju (arī tā saukto Draudzības kurgānu, kur robežojās visas šis trīs PSRS kaimiņu padomju republikas) un virzienā cauri Igaunijai līdz pat Pečoriem Krievijā. Kolhozs braucieniem piešķīra smago mašīnu ar kulbu, kur patverties no lietus. Autobusu tai laikā vēl nebija.
Šis fotouzņēmums tad nu arī radies viena tāda ceļojuma laikā.

Fotogrāfijā redzamās personas. Lai gan, visdrīzāk, tam nav nekāda tieša sakara ar attēlā redzamo "spociņu," tomēr iespēju robežās centāmies noskaidrot fotogrāfijā redzamos cilvēkus. 
1.rinda (apakšā no kreisās) - Emīls Renerts, Milda Renerte, Nora Vidiņa.
2.rinda (vidējā no kreisās) - nezināms vīrietis, Melita Gulbe, Nora Pekša, nezināma sieviete.
3.rinda (augšējā no kreisās) - nezināms vīrietis, Kārlis Pekša, viens no 3.vai 4. esošais vīrietis ir Rasiņš (vārds nezināms), otrs vīrietis nav zināms.

Oriģināls. Šīs bildes oriģināli, iespējams, atrodas vairāku cilvēku fotoalbūmos. Tomēr droši zināms, ka viena tāda ir pašreiz Bikstos dzīvojošā Gunta Renerta (Mārītes Kabakas brālēns) ģimenes albumā.
Kad Mārīte Kabaka vēlējās iegūt šīs bildes kopiju, jo uz tās bija redzami nu jau aizsaulē aizgājušie radinieki, viņa citu starpā noskenēja arī šo interesanto fotogrāfiju. Pēc kāda laika, aplūkojot to tuvāk, Mārīte pamanīja neparasto objektu virs cilvēku galvām. To viņa parādīja darba kolēģei Zeltītei Rutkovskai, kas, savukārt, par to pastāstīja aliens.lv.
Tā kā oriģināla atrašanās vieta ir zināma, tad nav gluži izslēgta iespēja to papildus izpētīt nākotnē.

Versijas. Neviens no iesaistītajiem nezina, kas tas varētu būt un nav arī izteicis nekādas versijas. Tā, lūk, arī šī bilde papildina to daudzo neparasto fotogrāfiju klāstu, kurās redzami neparasti objekti.

Pateicamies Mārītei Kabakai un Rutkovsku ģimenei no Rīgas par iesūtīto interesanto fotogrāfiju un palīdzību šī materiāla tapšanā.

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.