Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Abīdas dinastija, aizmirstā

Abīdā valdoša ēģiptiešu cilmes ķēniņu dinastija, kas pastāvēja Otrā starpdinastiskajā periodā (vēstures periods starp Vidējo un Jauno valsti) kā paralēla varas struktūra hiksu iekarotāju dibinātajai XV un Tēbu XVI ķēniņu dinastijām.

Par šo dinastiju zināms ārkārtīgi maz. Vēsturnieki jau ieriekš bija vairākkārt pieļāvuši tādas valdnieku dinastijas eksistenci - pirmo reizi tādu hipotēze 1997.gadā ēģiptologs K.Reiholts (K.Ryholt).
Par šo Ēģiptes vēsturē aizmirsto dinastiju bija atrodami tikai skopi mājieni fragmentāri saglabājušajos senēģiptiešu rakstītajos vēstures avotos. Viens no šiem vēsturiskajiem, uz papirusa rakstītajiem dokumentiem ir tā sauktais "Turīnas ķēniņu saraksts," kas datēts ar 1200.g.pmē. Šī dokumenta pašā galvgalī, kurā uzskaitīts kāds ducis faraonu, no kuriem lielākajai daļai vārdi ir nesalasāmi vai izdzisuši, minēti divi valdnieki ar troņa vārdu atšķirīgās variācijās „Woser…re”’.
Tomēr pirmo taustāmo pavedienu par to arheologi ieguvuši 2013.gada vasarā, kad  Pensilvānijas muzeja Ēģiptes nodaļas asociētā kuratora Dr.Dž.Vegnera (J.Wegner) vadītā arheologu komanda Abīdas senvietu kompleksa dienvidos uzgāja milzīgu, 60 tonnas smagu, no sarkanā kvarcīta darinātu sarkofāgu. Gigantiskais sarkofāgs, kas izcirsts Gebelahmāras (Gebel el Ahmar) raktuvēs pie Heliopoles (netālu no mūsdienu Kairas) un uz Abīdu transportēts apmēram 500 kilometru augšup pa Nīlu, tika datēts ar Vidējo valsti, taču tā īstais īpašnieks palika nezināms līdz pat pašām vasaras izrakumu sezonas beigām.  
Šķetinot esošās ziņas 2014.gada janvārī izdevās atklāt viena no šīs dinastijas faraona - Senebkaja kapenes un līdz ar tām arī aizmirsto dinastiju, pie kuras viņš piederēja. Šī faraona kapenes, kas datētas ar Otro starpdinastisko periodu (1650.-1550.g.pmē.) ir vienas no septiņām līdz šim atraktajām aizmirstās dinastijas valdnieku apakšzemes kapenēm, kas Abīdas dienvidos aizņem apmēram 150 metru diametrā lielu teritoriju, un, domājams, ieder "aizmistās" dinastijas faraoniem.
Noskaidrot, kam piederējušas atrastās kapenes ēģiptologiem nebija grūti. To īpašnieka vārds un tituls, iekļauts valdnieka kartušā, bija rakstīts uz kapeņu sienas: „Augšēģiptes un Lejasēģiptes valdnieks, Ra dēls Voseribre Senebkajs (Woseribre Senebkay)." Senebkaja skeleta provizoriskā izpēte, ko veica Pensilvānijas universitātes doktorantūras studenti Pols Verhelsts (Paul Verhelst) un Metjū Olsons (Matthew Olson), liecināja, ka mirušais bijis vidēja auguma vīrietis, apmēram 1,75 metrus garš un miris ne vēlāk kā 40 gadu vecumā.
Izrakumos, kas plānoti atsākt 1915.gada vasarā, pētnieki cer iegūt jaunus materiālus, kas sniegtu papildu ziņas par Senebkaju un netālu no viņa apbedītajiem valdniekiem.

       Senebkajs (~1600.g.pmē.).
       
Vēl 16 faraoni.

Saites.
Senās Ēģiptes faraoni (~3100.-30.g.pmē.). 
Abīda.
Senā Ēģipte.