Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ķīnas ziemeļrietumos uzietās kapenes, iespējams, liks pārskatīt priekšstatus par zoroastrisma izcelšanās vēsturi

Ķīnas ziemeļrietumos, uiguru autonomajā apgabalā atklātas vairāk nekā 2500 gadus vecas kapenes, kuras, iespējams, liks pārskatīt līdzšinējos uzskatus par senās Persijas valsts reliģijas - zoroastrisma, izcelsmi.

Zoroastrisms bija seno irāņu reliģija, kura Ahemenīdu dinastijas laikā kļuva par Persijas impērijas valsts reliģiju. 2004.gadā Ziemeļamerikas Zoroastrisma asociācijas sniegtajā pārskatā šīs reliģijas sekotāju skaits novērtēts starp 124 000 un 190 000.

Zoroastrisms, atbilstoši tradicionālajiem uzskatiem, radās Irānas austrumos VII gs.pmē., kad reliģiskais filozofs Zaratustra samazināja seno irāņu dievu panteonu līdz diviem antagoniskiem spēkiem: dvīņiem Spenta Mainju (nemirstīgais svētais) un Anhro Mainju (ļaunais gars), kuru tēvs bija Ahuramazda (Gudrības Kungs, Gaisma).

Atklājums, kas maina veselas reliģijas vēsturi?

Nesen arheologi Ķīnas ziemeļrietumos, Siņdzjanas provincē, uiguru autonomajā apgabalā atraka vairāk nekā 2500 gadus vecas zoroastriešu kapenes. Masīvās kapenes ir vissenākās zoroastrisma pēdas, kas atrastas tik tālu no Irānas, Ķīnas reti apdzīvotajā Pamira plakankalnē.

Kapenēs atrasti ar Sauli un uguni saistīti zoroastrisma simboli un priekšmeti. Viena no kapenēs atrastajām lietām ir tipiska ogļu panna. Zoroastrieši savus mirušos mēdza apglabāt kopā ar degošu pannu, tādējādi apliecinādami savu piederību uguns pielūdzējiem.

Unikālo zoroastrisma kultūru apliecina arī kapenēs atrastie uzacu krāsošanai paredzētie pulēta akmens zīmuļi. Zīmuļi, kurus, kā teikts preses relīzē, izmantoja parastas sievietes, liecina ne tikai par tos radījušās kultūras amatnieku izsmalcināto meistarību, bet arī par seno cilvēku centieniem pēc skaistuma, radošuma un labākas dzīves.

Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas, Siņdzjanas Arheoloģijas institūta direktors Vu Ksinua (Wu Xinhua), atklājumu komentējot, teicis: „Visi pierādījumi ved pie viena secinājuma. Zoroastrisms radies Ķīnas ziemeļrietumos, Pamira plakankalnē. Par zoroastrisma izcelsmes vietu arheologu strīdi nav rimuši, taču mēs šeit esam atraduši lielākās un senākas zoroastrisma pēdas, ar tipiskajiem šīs reliģijas simboliem. Protams, nevar izslēgt varbūtību, ka kaut kur vēl citur pasaulē varētu būt atrodamas tikpat senas liecības. Tomēr pašreizējā brīdi vienīgais iespējamais un loģiskais secinājums ir tāds, ka zoroastrima dzimtene ir nevis Persija, bet Ķīnas ziemeļrietumi.”

Attēli: Chinanews.com publicitātes foto.

Avoti:
english.cntv.cn
en.wikipedia.org

Pirmoreizi publicēts 04.09.2014.