Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bangkoka

Bangkok.
Taizemes galvaspilsēta, osta Menamčaoprajas grīvā, 30 km no Dienvidķīnas jūras Siāmas līča. 

Nosaukums. Bangkoka, Krungtepa. Taju valodā Krung Tepa - „Eņģeļu pilsēta.”
Pilns nosaukums rakstāms ar 147 burtiem un tādēļ reģistrēts kā Ginesa rekords. Vietējā transskripcijā tas būtu lasāms un izrunājams šādi:
          Krungthep mahanakhon amonratanakosin mahintara ayuthaya mahadilok popnopparat ratchathani burirom udomratchaniwet mahasathan amonpiman avatansathit sakkathattiya witsanukamprasit. (sanāk 164 burti!)

Tulkojumā tas būtu šādi: 
          Lieliskā eņģeļu pilsēta......................

1989.gada roka dziedatāju dueta Asanee-Wasan albūmā Fak Thoung ("Ķirbis") ir dziesma Krung Thep Mahanakhon, kurā koris hipnotiskā un suģestējošā ritmā izdzied pilnu pilsētas nosaukumu.

Pašreizējais un vienkāršotais Bangkokas nosaukums, ko spēj izrunāt arī ārzemnieks, nācis no Bang Makok, kas nozīmē "olīvu plūmju vieta."

Vēsture. Siāmas karalistes galvaspilsētu uz šejieni 1782.gadā pārnesa pirmais Čakru dinastijas ķēniņš Rāma I.
1955.-1977.gados SEATO bloka mītne.
1999.gadā atklāja metro - Bangkokas BTS.

Arhitektūra. Bangkokas teritoriju sadala kanāli -klongi, kuru peldošajos mājokļos un krastu būdiņās dzīvo daudz trūcīgo pilsētas iedzīvotāju.

Transports. Bangkokas metro - BTS, sauc par "Debesu vilcienu" (Skytrain), jo tas pārvietojas pa pilsētas augšējo daļu. tas noskatīts no Vankūveras (Kanāda). Mūsdienās tam ir 2 līnijas 40 km kopgarumā. Ir arī pazemes metro - MTR.

Aplūkojamie objekti. Ap 380 dažādu svētnīcu.
Karaļa pils. (Grand Palace) XVIII-XIX gs.
Zelta Budas svētnīca.
Gulošā Budas svētnīca.
Smaragda Budas svētnīca.
Uzvaras piemineklis.
Diezgan primitīvs stabs, ielu krustojumu centrs.

Bangkokas Ķīniešu kvartāls. Te mīt 2,5 miljoni ķīniešu un tas ir vislielākais ķīniešu apdzīvotais pilsētas kvartāls ārpus Ķīnas. ne īpaši interesanta vieta, tomēr var apskatīt Ķīniēsu vārtus un zagļu tirgu. zagļu tirgus savu nosaukumu dabūjis no tā, ka še zagļi stiepa šurp visu nozagto un cerēja pārdot. Savā ziņā analogs mūsu "Latgalītei."

Kaosanas iela. Khao San Road. Nosaukumā kaut kas par slīpētiem rīsiem, jo agrāk te bijis rīsu tirgus. Tagad - tūristu un mugursomnieku iela. Viesnīcas, veikali, suvenīri, ēšana - ēdamas vaboles, sliekas un vardes, naktsdzīve, masāža, maukas.

Atrakcijas.
Izbrauciens ar mototaksometru – tuk-tuk. Transporta līdzekļu vadītāji lielā ātrumā iespraucas un izraujas no nebeidzamajām auto straumēm, bieži uzbraucot arī uz ietvēm. Notiek arī negadījumi. Lūkojiet pēc licencēta vadītāja, tie valkā oranžu vesti un pasažierim izsniedz ķiveri.

Braucieni pa pilsētas kanālu sistēmu ar motorlaivām. Peldošie tirgi, piemēram, Bang Nam Peung Market brīvdienās vai Damnoen Saduak.

Saites.
Taizeme.