Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Brokena spoks

Optisks fenomens, ko iespējams redzēt kalnos vai arī lūkojoties lejup no lidmašīnas miglā vai mākoņos, ja gaismas avots ir novērotājam aiz muguras.



Izpēte. Savu nosaukumu tas ņēmis no 1142 m augstā Brokena kalna Vācijā, kas ir pati augstākā virsotne Harca kalnos. Tur šī parādība izsenis tikusi novērota, tādēļ saistībā ar to bija sadomāts daudz leģendu par Viņpasauli.
Pirmās baumas par brokena spoku sākušās VIII gs. Līdz mūsdienām nonākusi leģenda par karali Brokenu. Tas bijis vietējais ķēniņš, kuru pievārējis jaunais kristiešu Dievs, un tagad tas rēga veidola blandās pa kalniem un mēģina ievilināt lamatās nepieredzējušus ceļiniekus.
1575.gadā pirmo reizi šai kalnā ticis uzkāpts, vismaz tāda reize ir zināma. 
Pirmo reizi šo parādību aprakstījis Johans Zilberšlags 1780.gadā.

Parādības apraksts. Ja vakarā ticis uzkāpts kalna virsotnē, kad saule atrodas tikko virs horizonta, tad labvēlīgos apstākļos iespējams ieraudzīt sevis paša vai līdzkāpēja gigantiskas ēnas. Tās izskatās kā milzīgas caurspīdīgas figūras halo oreolā (hlorijas - daudzkrāsaini gaismas apļi). Reizēm šīs figūras līdzinās milžiem, citreiz - eņģeļiem.

Skaidrojums. Akadēmiskā zinātne apgalvo, ka šeit nav nekādas mistikas. Līdzīgas parādības var ieraudzīt arī citu kalnu virsotnēs - Elbrusā, Monblānā, Kamčatkas sopkās.
Tā ir optiska ilūzija, kas rodas, kad saule spīd novērotājam aiz muguras, kad tas skatās lejup no kalna miglā. Gaisma projicē cilvēka ēnu cauri miglai. Ēnas lielie izmēri skaidrojami ar to, ka cilvēks neviļus salīdzina savu ēnu visai tuvējos miglas slāņos ar stipri tālākiem objektiem, ko var samanīt cauri mākoņu un miglas slāņiem. Spīdošais halo ap "spoku" parādās redzamās gaismas difrakcijas rezultātā.

Ufoloģijā šis fenomens izsauc interesi sakarā ar lidmašīnas mesto ēnu, kas var krist uz mākoni un pieņemt savādu izskatu, bet nepieredzējušam novērotājam tas liekas līdzīgs tumšam cigāra formas objektam, kas nenogurstoši seko paralēli lidmašīnas kursam.

Saites.
Brokena kalns.

Saites.
NLO falšie novērojumi.
Harca kalni.