Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dzīvsudrabs

Ķīmiskais simbols - Pb.

Fizikāli ķīmisks raksturojums. Sudrabains, šķidrs metāl. Ķīmiski visai neaktīvs. Sacietē -38,83 grādos pēc Celsija, veidojas kristālisk masa, vieglāka par svinu. 357 grādos pēc Celsija – vārās. Iztviko jau pie zmām temperatūrām, dzīvsudraba tvaiki ir ļoti indīgi. Dzīvsudrams izšķīdina sevī vairumu citu metālu, tai skaitā – zeltu, sudrabu, varu, svinu un pat platīnu (paaugstinātā temperatūrā). Nekādu kaitējumu nerada kramam, dzelzij, niķelim, magnijam. Tāsdēļ to var glabāt tikai stikla vai glazurētos akmens traukos. 

Iegūšana. No rūdām. Izdala ar tvaiku, vai ar etiķi.

Vēsture. To ieguva un izmantoja daudzas tautas. Aristotelis jau 384.g.pmē. to piemin kā „šķidro sudrabu.” Teofasts 315.g. apraksta metāla iegūšanu. 
Saskaņā ar senindiešu tekstiem, dzīvsudrabs kalpojis par enerģijas avotu. Vimānās tas esot pārvadāt vai nu dzelzs, vai arī vizlas traukos. Varbūt tieši tādiem mērķiem izmantotas ar vizlu izklātās kameras Teotivakānā? Tādas kameras esot uzietas arī maijiem. Dzīvsudrabs gan tur atrasts nav, taču pašiem daudzajiem gadiem tas varētu būt pilnībā iztvaikojis. 
Viduslaiku alķīmiķi uzskatīja, ka dzīvsudrabam atbilst planēta Merkurs, tādēļ tas nodēvēts romiešu dieva Merkura vārdā.
Senatnē diabētu ārstēja ar dzīvsudraba preparātiem, bet tie izraisīja ādas problēmas.

Izmantošana. Gāzizlādes lampās par katodu lieto arī šķidru dzīvsudrabu.

Atradumi.
Ķīnas imperatora Šihuandi kapā. (vai tomēr šī valdnieka kapene, jo krievi raksta - Ciņ-Šihuan - ???). Liels kapu uzbērumkalns Šensi provincē Centrālajā Ķīnā, kur, saskaņā ar nostāstiem atdusoties Ciņ Šihuana mūmija. XXI gs. sākumā ķīniešu arheologi pēc 18 gadu ilgas izpētes paziņoja, ka atvērt kapenes neesot iespējams. Pēc viņu domām jebkuri mēģinājumi izvilkt artefaktus no kapenēm beigsies ar neveiksmi, jo visi lejupesošie saindēsies ar dzīvsudraba tvaikiem, jo kalna iekšienē ir daudz dzīvsudraba - tas esot teikts vēsturiskajās hronikās. Senais tirāns savās kapenēs iemūžinājis visas Padebešu impērijas tēlu ar tās daudzajām pilīm, pilsētām, kalniem, upēm un ezeriem. Apbedīšanas komanda ar labākajiem arhitektiem priekšgalā iemiesoja imperatora vēlmes zeltā, sudrabā un dārgakmeņos, bet upes ūdeņu vietā kapu maketā esot izmantots dzīvsudrabs.

Kopanā – zem Tempļa Nr.16 atrodas tā pazemes daļa – „Rozālijja.” Maiju kēniņa Jaha K’uk Mo kaps bija līdz malām pilns ar dzīvsudrabu! 
Tikalā.
Palenkē.

Lidaparātu enerģijas avots. Tā ir apgalvots senindiešu rakstos. Paliek jautājums, kāpēc maiju priesteri nēsājuši maskas? Vai dēļ indīgiem dzīvsudraba garaiņiem? Indijā maskām ir pat šlangi, tās atgādina gāzmaskas. 

Saites.
Dzīvsudraba rūdas.

Metalurģija un metalurgi.